Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Bihor reaminteşte că vânzarea, de către producătorii agricoli, a laptelui şi brânzeturilor în pieţele agroalimentare şi târguri se poate face numai în baza documentelor de înregistrare sanitară veterinară.

Producătorii care vând direct lapte crud către consumatorul final în pieţe trebuie să deţină fişe de sănătate, care să ateste starea de sănătate a animalelor de la care a fost obţinut laptele, completate de către medicii veterinari din localităţile de origine. Brânzeturile destinate comercializării directe către consumatorul final de către producătorii agricoli, pot fi expuse la vânzare, în spaţiile special amenajate în pieţe agroalimentare şi târguri, în vitrine destinate acestui scop, în recipiente (tăvi) confecţionate din materiale necorodabile, uşor de curăţat şi igienizat. Totodată, acestea trebuie protejate corespunzător împotriva contaminării pe durata transportului şi a expunerii la vânzare către consumatorul final. Comercializarea directă a brânzeturilor obţinute de producătorii agricoli se va face numai în ambalaje de desfacere corespunzătoare de unică folosinţă sau alte tipuri de recipiente curăţate şi igienizate corespunzător. "În vederea asigurării trasabilităţii brânzeturilor comercializate către consumatorul final, acestea trebuie să fie însoţite de informaţii scrise din partea producătorului, care să conţină menţiuni referitoare la denumirea produsului, numele producătorului, locul producerii, data obţinerii, etc." - precizează dr. Sorin Hodişan, director executiv al DSVSA Bihor.