În acest an, noi, românii, sărbătorim și comemorăm două evenimente din istoria noastră zbuciumată, în cifre rotunde: 150 de ani de la moartea eroului național Avram Iancu, precum și 100 de ani de la încoronarea la Alba Iulia a Regelui Ferdinand și a Reginei Maria, actul final al Marii Uniri.

Aici, în Oradea, în casa-muzeu a lui Aurel Lazăr, s-a semnat documentul decizional al dezlipirii românilor ardeleni din Imperiul austro-ungar. La Alba Iulia, printr-o adunare plebiscitară impresionantă, ei vor așeza în coroana țării cea mai valoroasă perlă: Transilvania. Societatea Cultural -Patriotică Avram Iancu - Filiala Oradea va organiza, în zilele de 23 și 24 iunie, în colaborare cu Fundația pentru protejarea monumentelor istorice din județul Bihor, o serie de manifestări publice.

Joi, 23 iunie, între orele 17.30-19.30, la Cercul Militar, va avea loc un simpozion și lansarea revistei „Identitatea Națională”. Revista este redactată de lector univ. dr. Ioan Laza, responsabil de număr, profesor universitar emerit Mihai Drecin, care va prezida și simpozionul.

În ziua de 24 iunie, delegația filialelor vor face un tur istoric la principalele monumente și câteva așezări istorice ale Oradiei. Noi, orădenii, avem ce arăta semenilor noștri: statuile lui Aurel Lazăr, a episcopilor Roman Ciorogariu și Demetriu Radu, a Reginei Maria și a Regelui Ferdinand, a generalului Traian Moșoiu, a soldatului român care a eliberat Bihorul în 1944, a soldaților francezi care au căzut pe pământul nostru în 1916-1917, a celui care a trasat pe hartă granița de vest, geograful Emanuel de Martonne, apoi a eroului nostru național Avram Iancu, cel care, în drumul său spre Viena, a poposit, în 8-9  februarie 1850, în Oradea, la Vulturul Negru. Pentru a nu se uita, noi am așezat o placă comemorativă pe strada V. Alecsandri. În ziua de 24 iunie se va desfășura un ceremonial militar religios la bustul eroului național Avram Iancu din Parcul Traian, între orele 13.00-14.00.

Oradea are acel profund respect pentru eroul nostru național arătat și prin gestul de a îmbrăca în haină nouă bustul său prin grija Fundației pentru protejarea monumentelor istorice din județul nostru.

În Oradea funcționează Școala Generală Avram Iancu, Spitalul Militar cu același nume, Școala Militară de Agenți de Poliție de Frontieră Avram Iancu, o stradă îi poartă numele, iar din turnul primăriei la ore fixe răsuna Imnul său: Astăzi cu bucurie românilor veniți!”

Așa vă îndemnăm și noi astăzi cu bucurie să veniți lângă Avram Iancu. Facem acest act de pomenire pentru că evenimentul național în septembrie va fi la Țebea, unde dorim și noi să fim prezenți.

Cu acest prilej facem un apel de suflet românilor moți strămutați pe granița de apus a României să ne contacteze spre a constitui împreună Societatea Cultural Patriotică Avram Iancu Bihor.

Astăzi cu bucurie românilor veniți!

Să nu uitați că Oradea a fost primul mare oraș vizitat de suveranii României după eliberarea Ardealului în 23 mai 1919. Regina Maria a rostit: „Am venit prima dată la voi, căci voi ați fost cei mai oropsiți.” Aici s-a aprins făclia libertății Ardealului.

Dumnezeu lucrează prin oameni. La ceas aniversar trebuie să aducem mulțumiri celor care au înălțat elogii eroului național Avram Iancu: sculptor Corneliu Durgheu, general Lazăr Cârjan, prof. Doina Sfârlea, ing. Vasile Fonoage, col ( r ) Grigore Morar. Mulțumiri tuturor care au fost prezenți căci ne cheamă poporul român să fim alături de Avrămuț al nostru. Noi nu putem lipsi de la o atât de sfântă datorie. „Unicul dor al vieții mele a fost să văd națiunea mea fericită”, pentru care după puteri am și lucrat până acuma.

Gen. bg. (r) Grigore Bartoș, Președintele Societății Cultural-Patriotice Avram Iancu, Filiala Oradea