Prin decembrie, când eram invitați să participăm la diseminarea proiectelor derulate de Asociația „Avram Iancu” Beiuș în anul 2017, am crezut că e o greșeală tehnică, o eroare a celor care au realizat invitația, pentru că era greu de admis că președintele unei organizații care poartă numele Crăișorului și-ar putea pune semnătura alături de o combinație de culori ce se dorește a fi Sfântul nostru Tricolor, dar, din păcate, nu e! Asta, pentru că Tricolorul românesc nu e roșu, galben și albastru, ca pe invitația președintelui Asociației „Avram Iancu” Beiuș!

Am crezut atunci că prezumția de bună-credință trebuie aplicată în această jenantă situație, că „errare humanum est” - adică, a greși e omenesc - și am trecut totul sub tăcere, sperând că este un caz izolat!

Din păcate, însă, Anul Centenarului Marii Uniri, anul în care toată suflarea românească aniversează formarea statului național unitar, i-a prins pe unii dintre reprezentanții Asociației Avram Iancu din urbea de pe Crișul Negru - să sperăm că nu pe toți! - „corigenți” chiar la... istorie! Cuvintele sunt de prisos dacă priviți noile „produse” ale numitei asociației: pancartele afișate duminică, 4 februarie, atunci când membrii acesteia au organizat o festivitate dedicată aniversării a 168 de ani de la trecerea prin Beiuș a marelui luptător pașoptist Avram Iancu. Duminică, probabil pentru că nimeni nu i-a urechiat în decembrie, la prima abatere, cei de la Asociația „Avram Iancu” Beiuș au comis-o la o scară mai mare, de astă dată înălțându-și dovezile indolenței ori ale ignoranței față de sacrul însemn național chiar înspre cerul de unde ne veghează și Măria Sa, Crăișorul. 

Acuma, autorii invitației și ai pancartelor vor putea zice că nu-i Tricolorul, că știu și ei că Tricolorul, care a însoțit jertfa supremă a „miilor de luptători”, este albastru, galben, roșu, da' cine să-i mai creadă?!

Cât de adevărat că iadul e pavat cu bune intenții! Numai că, atunci când te-ai lipit de imaginea unui simbol național „ca marca de scrisoare”, nu merge doar cu bune intenții! Bunele intenții nu te pot feri de greșeală și, mai grav, de repetarea ei, iar strămoșii spuneau că „Errare humanum est sed perseverare diabolicum”!