Documentaţie actualizată. Viitorul drum de legătură, către viitoarea A3 - Traseu deviat spre autostradă
Consiliul Local Oradea a aprobat joi, 19 iulie, în şedinţă extraordinară, actualizarea indicatorilor tehnico-economici pentru drumul de legătură dintre Centura Oradea şi Autostrada Transilvania, necesară din cauza mutării locației inițiale a nodului rutier și a spațiului de servicii. Valoarea totală a investiției este de 719,5 milioane lei şi va fi realizată de CNAIR din fonduri europene.
Consilierii locali au aprobat indicatorii tehnico-economici pentru drumul care leagă Oradea (giraţia de la Calea Sîntadrei) de Autostrada Transilvania (Biharia), rezultaţi din modificarea traseului iniţial. Potrivit lui Adrian Foghiș, directorul Zonei Metropolitane Oradea, actualizarea studiului de fezabilitatea iniţial a fost necesară din cauza mutării amplasamentului inițial al nodului rutier Oradea de la km 63 la km 62 al A3, precum și a spațiului de servicii de la km 61 la km 64 al autostrăzii. Modificările documentației tehnice inițiale cuprind: menținerea nodului rutier Biharia pe același amplasament (km 60) și cu aceeași configurație, fără modificări; modificarea amplasamentului nodului rutier al drumului de legătura a centurii Oradea la A3, de la km 63 la km 62, astfel încât între cele două noduri să fie respectată distanța de minimum 2 km, conform normativului de autostrăzi; mutarea amplasamentului Spațiului de Servicii S3 de la km 61 în zona km 64, în apropierea graniței cu Ungaria. Cele două modificări au fost realizate în urma solicitării CNAIR, instituţie care va derula investiţia.
„Acest proiect este cuprins în Master Planul de Transport al României, legat de tronsonul de autostradă Borș-Suplacu de Barcău, plus legătura cu Oradea, deci are finanțare asigurată din fonduri europene prin Programul Operațional de Infrastructură Mare (POIM) 2014-2020. Realizarea acestui proiect este o chestiune vitală pentru orașul Oradea și pentru județul Bihor, pentru că asigură conectivitatea orașului Oradea atât la sistemul european de transport, cât și o mai bună legătură în viitor cu România și cu zona metropolitană pe direcția Satu-Mare”, a menţionat primarul Ilie Bolojan. La rândul său, Adrian Foghiş a precizat că mutarea zonei de servicii mai aproape de frontieră permite „îmbunătățirea unor activități cum ar fi cântărirea vehiculelor, verificări sanitare și tot ceea ce ține de colaborarea cu organele de resort, respectiv Poliția Română de Frontieră, pe un specific de activitate similar cu punctul de trecere de la vama Nădlac”. Drumul va avea o lungime totală de 18,96 km, lățimea părții carosabile fiind de 2 x 7,00 m, urmând să treacă pe teritoriul Oradiei şi comunelor Sîntandrei, Borş şi Biharia. În proiect sunt prevăzute 12 poduri şi pasaje noi, precum şi trei noduri rutiere. Valoarea totală a investiției este de 719.515.924,96 lei, inclusiv TVA, iar durata de realizare este de 24 de luni. Bolojan a precizat că documentaţia aprobată în Consiliul Local va fi predată Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere.
Ulterior, indicatorii vor trebui aprobaţi de către Guvern, după care va fi demarată procedura de licitaţie, în paralel cu procedura de exproprieri, astfel încât lucrările la tronsonul Suplacu de Barcău - Borş şi celel la drumul de legătură să se desfăşoare în acelaşi timp. „Din datele pe care le avem, Compania de Drumuri are în momentul de față în evaluare contractarea acestei porțiuni de 63 de km dintre Borș și Suplacu de Barcău și are în vedere scoaterea la licitație în perioada următoare, probabil în toamna acestui an, a celeilalte porțiuni care nu este făcută, între Suplacu de Barcău și Gilău, o porțiune de aproximativ 80 de km, evaluată la peste 800 de milioane de euro. Dacă totul va fi în bună regulă, Compania de drumuri ar putea începe lucrările la acest tronson în cursul anului viitor”, a mai menţionat primarul Ilie Bolojan.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.