Nici măcar cele bugetate nu au fost toate ocupate. Ca și în 2016, speranța, mai ales în ceea ce privește masteratul unde s-au înscris cu 150 de persoane mai puțin decât anul trecut, se leagă de examenul din toamnă. Totuși, un fapt îmbucurător este că numărul celor înscriși la licență a crescut cu peste 300.

 

După încheierea concursului de admitere, sesiunea iulie 2017, la Universitatea din Oradea au confirmat locul 2.733 de candidaţi pentru studii universitare de licenţă, din care 1.382 la buget, şi 934 de candidaţi pentru studiile universitare de master, din care 644 la buget. La aceste date se adaugă cele referitoare la candidații din categoria români de pretutindeni (19 admiși la studii de licență fără taxă) și la candidații care vor urma studiile pe cont propriu valutar (confirmările continuă până săptămâna viitoare).

Conform biroului de comunicare al Universității, se poate constata o creştere cu peste 300 a numărului de candidați confirmaţi la studiile universitare de licenţă faţă de anul 2016, dar și o scădere cu peste 150 a numărului de candidați confirmați la studii de master.

„Din analizele făcute de Comisia Centrală de Admitere rezultă faptul că unele domenii de licenţă, cum ar fi Comunicare și relații publice, Arhitectură, Științe exacte sau Inginerie managerială au înregistrat o creştere a cererii faţă de admiterea din anul 2016. De asemenea, după sesiunea din iulie de anul acesta, comparativ cu anul 2016, cea mai scăzută cerere s-a înregistrat la domeniile de licență Muzică și Teologie”, se mai afirmă în comunicat.

 

„La masterat, locurile se vor completa în toamnă”

Pentru rectorul Constantin Bungău, cifrele nu sunt surprinzătoare. „Nu este anormală diferența de peste 1.500 de concurenți înregistrată între cei înscriși și cei care și-au confirmat locul. Au fost foarte mulți candidați care s-au înscris la cel puțin două facultăți. Înscrierile de pe site-ul universității (n.r. 4.288 înainte de confirmări) nu reprezintă numărul de persoane, ci numărul de dosare depuse. Pe lângă acest aspect, au fost mulți care s-au înscris nu doar la mai multe facultăți la noi, ci și la mai multe universități: Cluj-Napoca, Craiova, București. Fiind acasă, sau mai aproape de casă, și intrând acolo, au preferat să renunțe la locurile de la Universitatea din Oradea. Totuși, îmbucurătoare este creșterea numărului de înscriși la licență, cu peste 300. La masterat au fost mai puțini pentru că mulți absolvenți au decis să își dea licența în toamnă. Unii dintre ei sunt în work and travel sau lucrează și preferă să se pregătească mai bine pentru examen. Sunt convins că în toamnă numărul celor înscriși va crește substanțial iar locurile vor fi ocupate în proporție de 50-80%.

Sperăm să dăm examen și la Facultatea de Medicină în toamnă. Vom avea zece locuri în plus, dar așteptăm Hotărârea de Guvern care să confirme acest lucru. Dacă nu va ieși în termen, nu vom putea organiza examen”, a spus, pentru Crișana, rectorul Universității din Oradea.

Anul acesta, Universitatea din Oradea a scos la concurs 6.147 de locuri dintre care 1.615 bugetate. Așadar, după prima sesiune, au rămas neocupate 3.414 locuri, dintre care 233 la buget.

A doua sesiune de admitere pentru anul universitar 2017 – 2018 începe în 4 septembrie 2017 şi aşteaptă candidaţii cu o ofertă educaţională completată cu specializări noi (Nutriţie şi Dietetică – Facultatea de Medicină şi Farmacie). Toate informaţiile privind calendarul de înscrieri şi oferta educaţională vor fi accesibile pe site-ul Universității.