Directorul general al SC Băiţa Bihor SA, Maria Rodica Trip, s-a blocat în carieră într-o acţiune de protest îndreptată împotriva preşedintelui ANRM şi a ministrului IMM-urilor. Ea este susţinută de angajaţii minei, care cer să li se acorde dreptul la muncă.

Şefa minei Băiţa, Maria Rodica Trip, a recurs la o acţiune de protest extremă - a coborât în rapel pe corzi de alpinism şi s-a blocat în cariera de la mină, anunţând prin portavoce că va rămâne acolo până când vor ajunge la Băiţa preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale, Daniel Grigoroiu-Norocel, şi ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, Claudiu Năsui. Îi sunt alături, însă afară din mină, angajaţii care sunt în schimb, care aşteaptă de la statul român să le redea dreptul la muncă.

„După ce am cerşit la toate uşile mari, am tras concluzia că suntem numere. Noi, care plătim contribuţii statului român, suntem doar numere. Or, dacă suntem doar numere, vreau să vină domnul preşedinte al ANRM şi ministrul IMM-urilor să ne spună de ce nu avem dreptul să muncim. Acesta este motivul pentru care am hotărât să fac această experienţă unică în viaţa mea. N-o să renunţ la această formă de protest până vin aceşti indivizi plătiţi şi din banii muncitorilor noştri, pe sudoarea muncii noastre şi a multor români, şi care efectiv sfidează orice regulă a bunului simţ, care consideră, aşa cum spuneam, că suntem nişte numere. Ne sfidează cu nesimţirea caracteristică şi ne tratează ca nişte sclavi pe plantaţie. Este şi ţara noastră, nu doar ţara lor”, a declarat directoarea minei Băiţa, prin intermediul TVD care a transmis pe facebook protestul.

Inginera minei Băiţa a menţionat pentru TVD că „maşinile sunt oprite pentru că ni s-a interzis dreptul de a munci prin faptul că nu am primit, din 2019, avize sau permise de lucru care să ne permită să ne desfăşurăm activitatea, ca aceşti oameni să meargă acasă cu bani la familiile lor. Mai ales că noi ne-am achitat toate dările către stat. S-au făcut demersuri pe toate liniile şi la toate culorile politice, fără niciun rezultat. Noi nu cerem nimic, doar să ni se acorde dreptul la muncă, să ne putem desfăşura activitatea.”

Mina Băiţa este în conservare şi are aproape 100 de angajaţi, care au anunţat că-şi susţin directoarea şi că nu intenţionează să plece până nu vin cei doi oficiali să le explice de ce nu le dau dreptul să muncească.  

Foto-facebook TVD