La împlinirea a 100 de ani de la vizita Regelui Ferdinand şi a Reginei Maria în Oradea, în Piaţa Unirii a fost dezvelită statuia ecvestră a suveranului, în prezenţa a câtorva sute de orădeni. Evenimentul s-a desfăşurat fără prezenţa detaşamentului de onoare, municipalitatea anunţând că Armatei i-a fost „interzisă” participarea.

Dezvelirea oficială a statuii Regelui Ferdinand, amplasată în Piaţa Unirii, pe soclul pe care până de curând trona Mihai Viteazul, a avut loc ieri, la ora 17.00. Ploaia nu i-a împiedicat pe orădeni să participe la eveniment, astfel că acesştia au venit în număr destul de mare. O parte dintre cei prezenţi erau elevi, reprezentanţi ai administraţiei locale şi ai instituţiilor din subordine, câteva instituţii deconcentrate, membri PNL şi Pro România, membri ai cluburilor regaliste din Oradea, Pecica şi Cluj, universitari, parlamentari, dar şi foarte mulţi cetăţeni obişnuiţi. De asemenea, a fost prezent, din partea Casei Regale, Principele Radu al României, oaspete al festivităţilor organizate de Primăria Oradea pentru a marca împlinirea celor 100 de ani de la vizita Regelui Ferdinand şi a Reginei Maria în oraşul de pe Crişul Repede, pe data de 23 mai 1919. Au mai fost prezenţi episcopul ortodox al Oradiei, PS Sofronie Drincec, dar şi episcopul greco-catolic de Oradea, PS Virgil Bercea, la prima apariţie publică de mai multe luni. În schimb, au absentat militarii care, tradiţional, fac parte din detaşamentul de onoare, obligatoriu la orice ceremonial de acest gen. Nu au fost prezenţi nici reprezentanţii Prefecturii Bihor şi ai Consiliului Judeţean. Cu o oră înaintea festivităţilor, viceprimarul Florin Birta anunţa, pe Facebook, că armatei „i se interzice să participe la manifestări prin care ne onorăm înaintașii și chiar pe cel care a fost comandant suprem al armatei române întregitoare: regele Ferdinand al României”. „Primăria a decis din timp, cu acordul celor implicați, să organizeze manifestări demne pentru un eveniment care este o filă din istoria neamului. După decizii luate și reevaluate, armata are interzis să participe la manifestări”, a adăugat Birta, care a menţionat că e convins că decizia „este una politică, mizerabilă și delirantă, doar pentru că Oradea are un primar liberal”. „Repet, despre eveniment se știa de două luni, au fost decizii care în ultimele 24 de ore s-au schimbat de trei ori... asta spune tot!!! Cinste veșnică Armatei României și Rușine veșnică ipocriților care sper să fie sancționați și pentru acest gest dezonorant de a împiedica să ne cinstim demnitatea de români”, a afirmat, la final, viceprimarul.

În aceste condiţii, festivităţile s-au desfăşurat fără prezentarea onorului, debutând cu intonarea Imnului Naţional al României de către corul orădean Voces. Dezvelirea a fost făcută de către artistul care a realizat lucrarea, Florin Codre, după care statuia a fost sfinţită de episcopul ortodox PS Sofronie Drincec. După slujba de sfinţire, principele Radu le-a mulţumit autorităţilor locale pentru gestul făcut. „Nu găsim cuvinte pentru a mărturisi emoţia şi admiraţia pe care le avem faţă de comunitatea dumneavoastră pentru extraordinarul gest pe care îl faceţi astăzi. Nu numai că puneţi la loc statuia Regelui Ferdinand în chiar ziua în care acum 100 de ani intra pe poarta acestui important oraş al ţării, dar şi pentru că o faceţi dând un excepţional exemplu de patriotism şi de memorie unor vremuri care sunt aproape complet lipsite de aceste virtuţi. Făcând acest gest, nu reparaţi doar istoria, ci aduceţi omagiu (...) acestei ultime sute de ani din istoria noastră care a costat poporul român mai mult sânge şi mai multe vieţi decât a făcut-o oricare alt secol din istoria noastră bimilenară”, a menţionat, în intervenţia sa, Principele Radu. „Astăzi, aici, la Oradea, suntem martorii unui act de dreptate: repunerea la locul cuvenit a statuii Regelui Ferdinand Întregitorul, cel căruia i-a fost hărăzit să realizeze Marea Unire”, a precizat istoricul Nicolae Noica, cel care a vorbit, în alocuţiunea sa, despre Regele Ferdinand. În intervenţia sa, el i-a criticat pe cei care s-au opus repunerii statuii ecvestre în Piaţa Unirii, așa cum a fost ridicată de generalul Traian Moşoiu.

Ultimul care a vorbit a fost primarul Ilie Bolojan, vizibil afectat de faptul că armatei i s-a interzis să participe, el mulţumindu-le celor care au acceptat invitaţia de a asista la acest eveniment, dar şi lui Florin Codre şi celor de la turnătorie, care „într-un timp foarte scurt” au realizat statuia. „Consider că e normal că, dacă această piaţă se numeşte Piaţa Unirii, iar acum 100 de ani Regele Ferdinand a adus România celor doi episcopi şi lui Iuliu Maniu, prin generalul Traian Moşoiu şi prin Armata Română, atunci în această axă istorică nu putea să lipsească Regele Ferdinand”, a afirmat primarul, care, în contextul lipsei gărzii de onoare, a adăugat: „Oraşul rămâne cu statuia demnităţii noastre, cu o statuie care ne aminteşte de o Românie europeană, de o Românie demnă, de o Românie a valorilor şi sunt convins că armata celestă defilează astăzi, ostaşii, generalul Moşoiu - îi vedeţi acolo? - ei defilează. Ne putem supăra pe unii sau pe alţii, pe un Guvern sau pe altul, dar pe ţara noastră nu ne vom supăra niciodată. Ne putem supăra pe un om trecător, într-o funcţie sau alta, dar pe Armata Română nu ne vom supăra niciodată. Ea defilează.”

Edilul a anunţat că în 5 octombrie vor avea loc alte manifestări, dedicate Colegiului Naţional Emanuil Gojdu, ocazie cu care va fi amplasată statuia marelui mecena al românilor ardeleni în apropierea liceului care îi poartă numele. Evenimentul s-a încheiat cu un scurt recital al corului Voces, care a cântat Imnul Regal, şi cu festivitatea depunerii de coroane şi jerbe la noua statuie.