Săptămâna trecută s-a încheiat cu o dezbatere live legată de vaccinare și de infectarea cu SARS-CoV-2. Au participat specialiști în domeniu, scopul evenimentului fiind acela de a-i informa corect pe bihoreni și a-i ajuta să înțeleagă cât de periculos este noul coronavirus și cât de important este, atât pentru sănătatea lor, cât și pentru a celor din jur, să se vaccineze.  

 

Intitulată „Covid-19 și vaccinarea: Realitatea dozată fără prejudecăți” dezbaterea, transmisă live în mediul online și moderată de jurnalistul Octavian Haragoș, i-a avut ca invitați pe medicii Gheorghe Carp, Hadrian Borcea și Ramona German.

Medicamentele sunt o șansă în plus, nu o rezolvare

Dr. Hadrian Borcea, șeful Unitatății de Primiri Urgențe SMURD a Spitalului Județean a vorbit despre incidența crescută Covid-19 în rândul tinerilor prezentând situații-limită cu care s-a confruntat atât el cât și colegii lui.

„Valul patru a afectat în special tinerii, numărul de cazuri grave fiind mult mai mare. Din păcate, am avut tineri de 30-40 de ani, fără comorbidități și nevaccinați, care s-au prezentat în ultima fază, când nu s-a mai putut face nimic. La tineri apare ceea ce numim hipoxemia veselă, situație în care corpul sănătos nu observă lipsa oxigenului din sânge. Am avut un tânăr cu saturația de oxigen 10%, pe care corpul o tolera. Nu ne venea să credem, am crezut că aparatul nu înregistrează corect. Dar nu era așa, în scurt timp simptomele au început să se manifeste accelerat și în formă gravă”, a declarat medicul.

Oamenii își pun multă încredere în medicamente, dar dr. Gheorghe Carp a explicat că boala este atipică, în multe situații faza de debut fiind depășită. Pacientul nu are niciun simptom sau are manifestări comune banale, iar când boala începe să se manifeste o face atât de virulent încât medicamentele nu mai au niciun efect.

Din acest punct de vedere, al modului în care evoluează, Covid-19 poate fi asemănat cu cancerul. Pacientul duce, de foarte multe ori, boala pe picioare fără să știe, iar în momentul în care ajunge la medic, este atât de avansată încât este inoperabilă. Conform dr. Hadrian Borcea, paradoxul este că, dacă oamenii ar avea la dispoziție un vaccin pentru cancer, l-ar accepta foarte ușor.

Riscuri minore la vaccinare, majore la contactarea virusului!

Medicul de familie Ramona German a explicat că singura contraindicație pentru vaccin este alergia cunoscută la unul dintre componentele lui. „În cazul vaccinării, riscurile de reacții adverse sunt minore, față de riscurile îmbolnăvirii”, a susținut ea, subliniind că este foarte important ca pacienții care suspectează că ar avea Covid-19 să se prezinte la medicul de familie, încă de la primele simptome, pentru că, în cazul agravării lor, tratamentul intraspitalicesc este cel care conferă șanse ridicate de vindecare, oferind garanția administrării medicamentelor adecvat cu fazelor bolii.

În ceea ce privește vaccinarea copiilor între 5 și 12 ani, specialiștii au explicat că este bine ca aceștia să se imunizeze pentru că nu există contraindicații, iar micuții sunt principalii vectori în transmiterea bolii către persoanele vulnerabile, cu comorbidități.

Nici la femeile însărcinate nu există contraindicații. În schimb, conform dr. Ramona German, există dovezi că multe dintre gravidele nevaccinate care au făcut Covid-19 au născut prematur și, implicit, s-au expus riscului ca nou-născutul să necesite terapie intensivă.

Specialiștii au adus în discuție și problema infertilității, aspect invocat de unii antivacciniști pe rețelele de socializare, susținând că, în cei doi ani de pandemie, natalitatea nu a înregistrat scăderi.

Antivacciniștii propovăduiesc apa, dar beau vin!

Dr. Gheorghe Carp, care este și senator, a spus, referindu-se la unii colegi din Parlament: „Cei mai mari antivacciniști sunt vaccinați! Am asistat la situații unde accesul era condiționat de certificatul verde și persoanele în cauză erau acolo. Ca să mergi la restaurantul Senatului, trebuie să prezinți dovada de vaccinare. Propovăduiesc apă, dar beau vin! De ce sunt atât de interesați? Doar să atragă electoratul, pentru că observă că la unii prinde!”.

Campania de informare va continua cu alte trei dezbateri, la care vor participa foști pacienți Covid, preoți și lideri ai comunităților religioase, precum și cadre medicale din prima linie. În toată această perioadă, în lunile noiembrie și decembrie, bihorenii care au întrebări le pot trimite pe e-mail la adresa covid19@oradea.ro. Le va răspunde medicul epidemiolog dr. Anca Hnatiuc.