Joi, 29 martie, în Cetatea Oradea, a avut loc o conferinţă-vernisaj, în cadrul căreia au fost prezentate cele mai importante descoperiri arheologice realizate în timpul săpăturilor din anii 2016 şi 2017, în zona cartierului Velenţa.

 

Muzeul Orașului Oradea - Complex Cultural, Departamentul de Istorie al Universității din Oradea, Direcția Județeană pentru Cultură Bihor, Muzeul Țării Crișurilor Oradea, Complex Muzeal, au organizat joi, 29 martie, o conferință cu titlul „Patrimoniul Arheologic Orădean. Cercetările arheologice din zona Velența în 2016-2017. Protejarea și Administrarea Patrimoniului”. În cadrul manifestării Angela Lupșea - director al Muzeului Orașului Oradea - Complex Cultural; Lucian Silaghi - director executiv, Direcția Județeană pentru Cultură Bihor; prof. univ. dr. Aurel Chiriac - director, Muzeul Țării Crișurilor Oradea; prof. univ. dr. Sever Dumitrașcu - arheolog expert, Departamentul de Istorie; lector univ. dr. Florin Sfrengeu - arheolog specialist, Departamentul de Istorie; dr. Marinel Roșu - expert arheologie, Direcția Județeană pentru Cultură Bihor. Aceştia au vorbit despre importanţa descoperirilor arheologice din oraşul nostru, despre importanţa continuării a astfel de demersuri, dar şi despre importanţa săpăturilor arheologice în general. Primele săpături arheologice care au avut ca rezultat o expoziţie cu artefactele găsite şi restaurate au fost cele care au precedat lucrările de amenajare din Piaţa Unirii. Expoziţia vernisată miercuri cuprinde o parte din artefactele arheologice salvate din zona Velenţa, în perioada lucrărilor de racordare la gaz din 2016-2017.  „Este de datoria noastră să continuăm astfel de demersuri. Însă bugetul alocat pentru săpăturile arheologice, din partea guvernului, este de 0,1%, deci nu avem perspective îmbucurătoare”, a spus Lucian Silaghi. În acest context, managerul Direcţiei pentru Cultură a subliniat că este foarte important să optimizăm rezultatele acestor cercetări. „A fost greu să ieşim la iveală cu pretenţiile noastre, acelea ca săpăturile arheologice să fie realizate înainte de a începe lucrările de amenajare din oraş”, a spus şi directorul Muzeului Ţării Crişurilor, Aurel Chiriac. „Atâta timp cât avem astfel de expoziţii, cu descoperirile arheologice din Oradea, înseamnă că în această luptă am ieşit învingători”, a mai spus Chiriac.  Printre cele mai importante descoperiri arheologice din zona Velenţa se află un depozit de pipe, un depozit de creuzete de grafit şi un depozit de cahle. S-au mai descoperit fragmente ceramice şi fragmente de piese metalice, fragmente de sticlă şi porţelan, monezi, dar şi rămăşiţele unui drum pavat cu cărămidă sau ale unui atelier metalurgic. O parte dintre descoperiri datează din Evul Mediu, în timp ce majoritatea sunt din secolele 18 şi 19.

Fragmente reprezentative, restaurate, fac obiectul expoziţiei  „Artefacte arheologice salvate din zona Velența, 2016-2017”, găzduită în incinta Muzeului Oraşului Oradea, Palatul princiar, corp A, parter.