În cadrul unui stagiu de practică de o săptămână efectuat de studenţii din anul I ai Facultăţii de Istorie din Oradea, s-a descoperit o fortificaţie de pământ din Evul Mediu Timpuriu, în pădurea Ţâclu din Almaşu Mic, comuna bihoreană Sârbi.

Aşa cum a explicat, în cadrul unei conferinţe de presă, Lucian Silaghi, directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Bihor, cercetările în zonă s-au efectuat la iniţiativa jurnalistului Nicoale Nistoroiu (TVR), el însuşi cu doctorat în istorie. În urmă cu opt ani, Nicolae Nistoroiu semnala în revista Crisia a Muzeului Ţării Crişurilor că în pădurea Ţâclu a identificat urmele unei cetăţi de refugiu din Evul Mediu Timpuriu şi că eventuale săpături arheologice ar scoate la iveală piese importante. 

Direcţia pentru Cultură Bihor a dispus cercetări în zona respectivă încă din anul 2017, când arheologul Marinel Roşu s-a deplasat la faţa locului, confirmând posibilitatea ca în zonă să se afle o fortificaţie medievală timpurie. Ulterior, s-au formulat speculaţii că ar putea fi cetatea de refugiu a lui Menumorut. Aşa se face că în vara lui 2018, în săptămâna 16-22 iulie, o echipă formată din studenţi, anul I, la Facultatea de Istorie din Oradea, coordonaţi de lect. univ. dr. Florin Sfrengeu şi asist. univ. dr. Laura Ardelean, au efectuat cercetări în zonă. Scopul acestor cercetări preliminare a fost acela de a declara zona sit arheologic şi de a o înscrie în aria siturilor naţionale, obţinând, astfel, protecţia oficială şi legală a perimetrului respectiv.

„Anul trecut, când au fost efectuate cercetări de suprafaţă, s-au descoperit fragmente ceramice din secolele XI, XII şi XIII. Putem confirma după cercetările din acest an că este vorba despre o fortificaţie de pământ din Evul Mediu Timpuriu. De asemenea, în cadrul cercetărilor din această vară, am descoperit două tezaure, lucru foarte rar întâlnit, unul de monezi, şi unul de podoabe”, a spus lect. univ. dr Florin Sfrengeu.

„Primul tezaur conţine 120 de monezi din argint, majoritatea dinari de Slavonia. Cel de-al doilea tezaur conţine inele şi brăţări din secolul al XIII-lea”, a mai explicat Sfrengeu. Tezaurul monetar a fost găsit la mică distanţă de fortificaţie, în apropierea gropii în care se presupune că a fost îngropat tezaurul iniţial, cel mai probabil cu mii de monede.

Atât monetarul, cât şi bijuteriile şi fragmentele de bijuterii din argint sau fier, vor fi predate pentru cercetare şi restaurare şi vor fi expuse ulterior publicului. Fortificaţia, care se întinde pe suprafaţa unui hectar de teren, va fi introdusă în aria siturilor arheologice naţionale, urmând a se continua cercetările în zonă. Până când documentaţia în acest sens va fi aprobată de Ministerul Culturii, primăria comunei Sârbi a fost informată despre descoperirile din zonă, Direcţia pentru Cultură Bihor cerând vigilenţă şi ţinerea la distanţă a potenţialilor detectori de metale amatori.