La doar o zi după ce le-a amintit orădenilor că mai au la dispoziţie două săptămâni pentru a depune proiecte prin platforma online dedicată bugetării participative, municipalitatea orădeană anunţă că a prelungit termenul de depunere până la data de 1 decembrie 2018. Trebuie precizat că, faţă de sesiunea din decembrie 2017-ianuarie 2018, numărul celor interesaţi să depună proiecte este mult scăzut, până acum fiind înregistrate doar 24 de propuneri.

„Primăria Oradea îi anunță pe toți cei interesați să depună proiecte prin platforma online dedicată bugetării participative că termenul de depunere se prelungește până la data de 1 decembrie a.c. Practic, aceștia mai au la dispoziție o lună și jumătate pentru pregătirea și depunerea proiectelor. Astfel, până la 1 decembrie, orădenii pot depune proiecte, având astfel posibilitatea de a deveni parte activă în luarea unor decizii cu privire la viitoarele proiecte ale municipalităţii”, a anunţat, ieri, municipalitatea orădeană. Prelungirea termenului are legătură cu numărul scăzut de orădeni care au depus proiecte: de la 1 august până în 16 octombrie fiind înregistrate doar 24 de propuneri. Comparativ, în prima sesiune a procesului de bugetare participativă, în perioada 11 decembrie 2017 - 21 ianuarie 2018 orădenii au depus nu mai puţin de 197 de proiecte, dintre care 41 au fost validate de comisia care a analizat propunerile. Trebuie menţionat că, în această a doua sesiune, Primăria Oradea a decis să elimine de la finanţare proiectele care vizează investiţii în şcoli, după ce, în sesiunea precedentă, cele mai votate trei proiecte au propus astfel de investiţii. Reamintim că, în urma votului dat de orădeni, cel mai mare punctaj l-a obținut proiectul „Investind în educație - investim în viitorul copiilor noștri - proiect pilot”, care urmărea dotarea sălilor de clasă din Școala Gimnazială ,,Nicolae Bălcescu” cu tehnică inovativă în domeniul învățământului: un sistem informatic centralizat, table interactive, laptopuri, multifuncționale, sistem audio (200.000 euro este valoarea estimată a investiției). Locul doi a fost obținut de proiectul „Parcul etnografic Onisifor Ghibu”, în perimetrul Liceului Onisifor Ghibu, care propunea instalarea a două case tradiţionale relocate, restaurate şi modernizate tehnologic, un ecran pentru proiecţii în aer liber, o cişmea şi un perimetru de relaxare. „Elementele constitutive ale acestui parc etnografic sunt: casa principală, şura-atelier, curtea, troiţa, ecranul, fântâna”, potrivit proiectului estimat la 31.000 euro. Propunerea de construire a unei săli multifuncționale la Liceul Lucian Blaga a obținut al treilea punctaj. Sala ar urma să fie folosită atât ca sală de mese, sală festivă, cât și ca sală de conferințe cu scop educativ.Valoarea estimată a investiției este de 200.000 euro.

Primăria Oradea a specificat în regulamentul celei de-a doua sesiuni de depunere de proiecte că exclude de la finanţare proiectele care vizează dotările/investițiile în instituții publice pentru că se doreşte „întărirea conceptului de investiție în spații publice deschise, cu acces neîngrădit”. În aceste condiţii, până în acest moment au fost depuse 24 de proiecte, care privesc: construirea primului skatepark din Oradea în vecinătatea noului parc sportiv Salca III; acoperirea pârâului de pe str. Lacul Roșu de la strada Ștefan cel Mare până la calea ferată și crearea de spațiu verde; crearea unui coridor verde pe liniile de tramvai și reabilitarea străzii Corneliu Coposu; amenajarea unui parc și a altor spații publice în Cartierul Tineretului; zugrăvirea în culori vii a fațadelor clădirilor de pe malul Crișului (zona între restaurantul Mediterana până la restaurantul The Bridge) și amplasarea unor bărcuțe pentru plimbări pe Crișul Repede (de la Podul Intelectualilor până la Podul Ladislau); amenajarea de rastele securizate în cartierele de blocuri; terase publice gratuite; toalete publice automate; amenajarea unei zone în Cetate dedicată Meridianului O din Oradea; Studio muzical în Cetate; stații cu biciclete de închiriat; iluminarea cu led a trecerilor de pietoni nesemaforizate; bariere verzi împotriva poluării; bike-sharing; construirea unui elevator de apă din Pârâul Pețea; amenajare loc de joacă.

În final, vor fi selectate câte 10 proiecte care vor fi cuprinse în bugetul local. Valoarea bugetului propus în cadrul procesului de bugetare participativă este de 1.500.000 euro/an bugetar. Valoarea estimată pentru un proiect propus trebuie să se încadreze în suma maximă de 200.000 euro, inclusiv TVA.