Şedinţa de ieri a Colegiului Prefectural a fost una aprinsă, şeful Inspectoratului Teritorial pentru Regim Silvic şi Vânătoare Oradea, Dacian Iova, reuşind să-i enerveze atât pe prefectul Claudiu Pop, cât şi pe şeful IPJ Bihor, Liviu Popa. Primul s-a arătat nemulţumit de modul în care s-a defrişat 1.700 mp din liziera de pădure a staţiunii Băile Felix şi de distrugerile culturilor agricole de către mistreţi, iar cel de-al doilea de faptul că şeful ITRSV i-a trasat sarcini.

În timpul prezentării raportului de activitate, şeful ITRSV Oradea, Dacian Iova, a menţionat faptul că, în acest an, au fost emise opt decizii de scoatere din circuitul forestier a unor suprafeţe de pădure. Dintre acestea, unul a avut caracter definitiv. Este vorba despre defrişarea a 1.700 mp din liziera de pădure a staţiunii Băile Felix pentru construirea unei pensiuni. "Din punctul meu de vedere, ceea ce s-a întâmplat acolo a fost un abuz. O zonă de pădure a dispărut peste noapte. Nu ştiu unde au împădurit ei în locul pădurii defrişate. S-a spus iniţial că doar s-au toaletat copacii, dar aceştia au dispărut", a afirmat prefectul Claudiu Pop. Iova a răspuns că în schimbul pomilor tăiaţi s-a împădurit o suprafaţă de teren, însă, într-un alt judeţ. "Totul s-a făcut legal", susţine Iova. De asemenea, prefectul Claudiu Pop i-a cerut şefului ITRSV explicaţii cu privire la reclamaţiile venite din partea locuitorilor din zona comunei Popeşti şi din zona Salonta cu privire la distrugerile de culturi provocate de mistreţi. "Vom mai avea astfel de probleme. Dacă proprietarii de terenuri nu-şi asigură paza nu pot fi despăgubiţi. Asta-i legislaţia, nu avem ce face", a afirmat Dacian Iova. La întrebarea prefectului dacă i se pare normal ca munca oamenilor să fie distrusă, Iova a afirmat că ITRSV face parte dintr-o comisie care "verifică dacă proprietarii de terenuri şi-au asigurat paza culturilor şi dacă gestionarul fondurilor de vânătoare şi-a îndeplinit obligaţiile de a recolta cota de mistreţi anuală". După acest răspuns evaziv, Dacian Iova a continuat prezentarea raportului de activitate, de această dată ajungând la controalele efectuate în acest an. Astfel, potrivit şefului ITRSV Oradea, în urma controalelor efectuate s-a constatat 3.473 mc de arbori tăiaţi ilegal, valoarea totală a prejudiciilor ridicându-se la 951.972 lei. De asemenea, s-au constatat şase infracțiuni în volum de 229 mc și valoare de 40.822 lei, pentru care au fost sesizate Parchetele. Iova a mai menţionat că inspectorii din subordine, împreună cu poliţiştii, jandarmii şi angajaţii Direcţiei Silvice, au reuşit să confişte 254 mc de material lemnos, în valoare de 48.166 lei. La final, Dacian Iova a cerut IPJ şi Direcţiei Silvice să se implice mai mult în depistarea transporturilor ilegale de material lemnos.

"Am fost întotdeauna adeptul colaborării dintre instituţii. Am avut cu domnul Iova o discuţie, dar acum o fac publică. Îl rog să se ocupe mai mult de ITRSV şi mai puţin de Poliţie. Îmi spuneţi mie că Poliţia nu-şi face treaba, dar dumneavoastră aţi sesizat două infracţiuni, nu şase, că în patru cazuri v-am chemat noi la constatări. Aţi raportat 250 mc de lemn confiscat, dar în aceeaşi perioadă Poliţia a avut confiscări de peste 3.000 mc", a precizat, pe un ton ridicat, şeful Poliţiei bihorene. Prefectul Claudiu Pop a intervenit şi le-a cerut celor doi să-şi rezolve problemele pentru a putea continua colaborarea.