Lucrările la pasajul subteran din dreptul Pieţei Cetate, situat pe una dintre cele mai importante axe de circulație din Oradea, vor începe săptămâna viitoare. Proiectul prevede un pasaj subteran cu patru benzi de circulație, două pe fiecare sens, cu o lungime a zonei acoperite, de aproximativ 29 m.

Contractul de execuție a fost semnat în urma desemnării câștigătorului licitației pentru obiectivul de investiții „Coridor de mobilitate urbană durabilă în Piața Emanuil Gojdu din Oradea - Etapa II”. Investiția va fi realizată de către asocierea formată din Freyrom - lider de asociere, Procons Group, Metabet și Leko Construct. Proiectul prevede un pasaj subteran cu patru benzi de circulație, două pe fiecare sens. Lungimea zonei acoperite va fi de aprox. 29 m.

Obiectivul de investiții face parte dintr-un proiect complex, care prevede şi realizarea a încă unui pasaj rutier subteran în dreptul Centrului Civic. Ambele sunt părţi componente ale proiectului „Coridorul de mobilitate urbană durabilă din Piaţa Emanuil Gojdu - Piața Cetate, Oradea”, finanțat prin Programul Operaţional Regional 2014 - 2020.

Finanțarea nerambursabilă este de 98% din valoarea cheltuielilor eligibile, iar proiectul este implementat de Primăria Municipiului Oradea prin Direcția de Management Proiecte cu Finanțare Internațională.

„Investiția este cu atât mai relevantă cu cât municipiul Oradea are în pregătire realizarea unor pasaje în zona Magazinului Crișul, la Gara Oradea, la intersecția Bd. Decebal și str. Tudor Vladimirescu, precum și un pasaj peste Centură, în zona străzii Meșteșugarilor”, a declarat primarul Florin Birta.

Două girații și reducerea poluării

În cadrul proiectului urmează să fie realizat un pasaj rutier subteran în zona intersecției dintre Bulevardul D. Cantemir și strada Sucevei. Aici se vor face două girații la nivelul solului, care vor fi traversate în subteran de un pasaj ce ar urma să asigure benzi dedicate autobuzelor care circulă pe relația D. Cantemir - Centrul Civic. La nivelul solului va exista în continuare o bandă dedicată liniilor de tramvai.

Vor fi executate următoarele lucrări: realizarea sistemului de irigații, modernizarea zonei pietonale și a trotuarelor din aria proiectului, piste de biciclete, stații de transport public modernizate precum și plantarea de arbori și arbuști.

Pasajul este situat pe axa de circulație Nufărul - Cantemir - Centrul Civic - Bd. Magheru - str. Republicii - Gară - str. Ștefan cel Mare. Prin realizarea lui se urmărește fluidizarea traficului rutier în vederea reducerii poluării și creșterii siguranței. Totodată, un obiectiv important al proiectului este sprijinirea transportului public de persoane prin reducerea timpilor de parcurs a autobuzelor și tramvaielor și creșterea atractivității transportului public din Oradea.

Valoarea estimată a proiectului este de puțin peste 30 de milioane de lei fără TVA, iar oferta cu care a venit executantul de lucrări este de aprox. 27 de milioane de lei fără TVA.

Proiectul vine în continuarea unor investiții de construire a pasajelor rutiere, finanțate din fonduri europene: pasaj subteran Magheru (finalizat în 2020), două pasaje supraterane pe centură în zona Calea Aradului și Nufărul (finalizate în 2015), dar și pasajul de la intersecția centurii Oradea cu str. Universității (finalizat în 2021).