Timp de 4 zile, între 20 și 24 martie, în Oradea se va desfășura festivalul „Primăvară Româno-Spaniolă”. În cadrul lui, vor avea loc spectacole, expoziții și recitaluri de poezie. 

Evenimentul va debuta miercuri, 20 martie, de la ora 16.30, cu spectacolul de teatru „La historia de una escalera” (Povestea unei scări), prezentat de Trupa de teatru a secției bilingv - spaniole de la Colegiul Național „Iosif Vulcan” din Oradea, cu sprijinul Asociației Pro Bambini. Spectacolul va avea loc la Sala Arcadia a Teatrului Regina Maria.

În ziua următoare, de la ora 17.00, la Muzeul Memorial „Aurel Lazăr”, pictorița Ana Belen Rodriguez Rodriguez din Spania va vernisa expoziția de pictură „Polvo de estrellas” (Praf de stele), care va putea fi vizitată între 18 și 24 martie.

Ana Belen Rodriguez Rodriguez este o artistă din Barcelona care a avut expoziții de pictură în țara sa natală, dar și în New York, Paris, New Jersey, Mexic etc. La Oradea, ea își va expune 27 de lucrări, realizate în ulei, acrilic, rășină, presărate cu pietre semiprețioase și praf de aur.

Despre lucrările Anei vor vorbi muzeograful Darius Martin, de la Muzeul Țării Crișurilor din Oradea, și profesoara Ioana Klein, de la Liceul de Arte din Oradea.

Cu ocazia Zilei Internaționale a Poeziei, joi, 21 martie, de la ora 17.30, Pro Bambini va organiza, tot la Muzeul Memorial „Aurel Lazăr”, o seară de poezie româno-spaniolă, cu invitați din Oradea și Spania, respectiv elevi ai Colegiului Național „Iosif Vulcan” din Oradea, coordonați de profesoara Paula Dumea.

Vor recita, din creațiile proprii, poeții orădeni Nicoleta Boloca, Ioan F. Pop, Lucian Scurtu, Pașcu Balaci, iar din lirica spaniolă vor recita poezeii Josep Manuel Terrada Roig, Ana Belen Rodriguez Rodriguez, Jaime Fernandez Menendez, respectiv elevi ai Colegiului Național „Iosif Vulcan”, coordonați de Paula Dumea.

Cele două evenimente de joi vor fi presărate cu momente muzicale oferite de artista Ioana Dascălu (vioară).

Festivalul va culmina, pe 22 martie, la ora 13.00, cu o expoziție de desene și picturi în Piața Unirii. Vor expune elevi de la Colegiul Național „Iosif Vulcan”, Liceul de Arte și Liceul „Don Orione” din Oradea.

Evenimentul este organizată de Asociația Pro Bambini, în parteneriat cu Muzeul Țării Crișurilor - Complex Muzeal, Teatrul Regina Maria, Inspectoratul Școlar Județean Bihor, Colegiul Național „Iosif Vulcan”, Școala Gimnazială „Octavian Goga” Oradea, Liceul de Arte și Liceul Don Orione.

Intrarea la toate evenimentele este liberă.