Luminațiile sau Ziua Morților a oferit studenților de la Jurnalism prilejul de a-i omagia pe eroii Revoluției din decembrie 1989, înmormântați în Cimitirul Municipal Rulikowski, dar și pe alți eroi care și-au dat viața pentru idealul de libertate și unitate națională.

 

Ca în fiecare an, studenții din anul II și III ai specializării Jurnalism au ales să marcheze într-un mod special Ziua Tuturor Sfinților sau Luminațiile. Pentru unii dintre ei, mai ales pentru cei veniți de peste Prut, această sărbătoare este total necunoscută. Semnificaţia Zilei morţilor se regăseşte în spiritualitatea Bisericii Romano-Catolice, însă tradiţia a fost preluată în timp şi de ortodocşi, luterani, calvini sau unitarieni. Astfel, în Transilvania, ziua de 1 noiembrie este o zi specială pentru toți creștinii. Aparținătorii se pregătesc din timp pentru acest moment, venind cu câteva zile mai devreme la morminte, pentru a le curăța, ca apoi să revină pe 1 noiembrie cu candele, lumânări, coroane și buchete de flori.

La acei eroi ai neamului din Primul Război Mondial, din al Doilea Război Mondial și de la Revoluția din Decembrie, la care nimeni nu mai ajunge să aprindă o lumânare, s-au gândit studenții la Jurnalism. Înarmați cu buchete de flori și candele, studenții s-au oprit, pe rând, la fiecare monument din Cimitirul Municipal Rulikowski și au păstrat un moment de reculegere. Astfel au trecut pe la monumentul eroilor din al Doilea Război Mondial, Monumentul „Vulturul”, dedicat eroilor căzuți în Primul Război Mondial, pe la parcelele de onoare ale militarilor români și sovietici din al Doilea Război Mondial, respectiv pe la mormintele celor trei soldați în termen sublocotenenții post-mortem Marius Cosma (19 ani), Adrian Victor Puşcău (19 ani), Adrian Dorin Danşe (19 ani) şi al inginerului Niculae Tomozei (34 de ani), împușcați la Revoluție. Tinerii jurnaliști au aflat cum trei din cei patru au murit fără ca, la 30 de ani de la Revoluție, să se cunoască autorii. Marius Cosma era soldat în termen la Arad şi a murit împuşcat în 24 decembrie 1989, lângă ştrandul din acest oraş, fără a se fi aflat niciodată cine l-a ucis. Adrian Victor Puşcău, la fel soldat în termen, a murit tot pe 24 decembrie, la Arad, în vecinătatea unităţii în care servea, împuşcat chiar de propriii colegi, iar soldatul Adrian Dorin Danşe a fost împuşcat în 21 decembrie la Bucureşti, lângă sediul Comitetului Central al PCR. Neculai Tomozei era inginer la Trustul de Construcţii Hidrotehnice din Remeţi şi a murit pe 23 decembrie într-un accident de maşină. Fusese trimis de „apărătorii" Primăriei din comună să aducă muniţie de la militarii dislocaţi la barajul Leşu, despre care circulau zvonuri că teroriştii ar vrea să-l arunce în aer. Pe drum spre baraj a intrat cu Dacia la volanul căreia se afla într-un camion ce transporta lemne şi s-a răsturnat în prăpastie.

Studenții la Jurnalism s-au oprit și au aprins o lumânare, respectiv au depus un buchet de flori și la mormântul fostului jurnalist orădean, Andrei Șandor, decedat în iulie 2018.