Cu o întârziere semnificativă faţă de termeul iniţial noua centrală de gaz a intrat de ieri în teste. Noul complex energetic va funcționa la capacitate maximă abia la jumătatea lunii aprilie, iar vechiul CET pe cărbune va fi închis.

Trecerea CET-ului pe gaz este cel mai important proiect al municipalității, investiția de 53 de milioane de euro, reprezentând veniturile Primăriei Oradea pe un an întreg. Lucrările trebuiau finalizate încă din toamna anului trecut, iar trecerea noii centrale pe gaz urma să se facă de la începerea sezonului rece. Cum acest lucru nu a fost posibil, orădenii au suportat avarii peste avarii datorate vechii instalaţii pe cărbune, uzată moral şi funcţional. Acum, investiţia a intrat în linie dreaptă, lucrările fiind finalizate, iar începând de ieri societatea Transgaz a început livrarea gazului pentru noua centrală termoelectrică a municipiului. 

„A fost finalizată racordarea centralei la sistemul național de transport de gaze, care este administrat de societatea Transgaz. A fost preluat și predat racordul (800 de metri de conductă și o stație de reglare şi măsurare a presiunii) pe care administrația orădeană l-a realizat în vederea alimentării directe a centralei în acest sistem, vorbim despre o investiție de 1,7 milioane de euro care a fost predat în administrare Transgazului - fiind practic transferat în domeniul public al Statului Român. De asemenea, s-au făcut probele necesare, iar de astăzi (ieri – n.r.) centrala este alimentată cu gaz”, a precizat primarul Ilie Bolojan. Potrivit acestuia  alimentarea directă din magistrala Transgazului aduce anual o economie de 5-6 milioane de euro municipiului Oradea. Municipiul Oradea va cumpăra gazul de la unul dintre cei mai mari furnizori din România, Romgaz, la prețul cel mai bun de pe piața actuală, ceea ce înseamnă că partea cu alimentarea cu gaz este asigurată.

Totodată, pentru ca această centrală să fie rentabilă din punct de vedere economic, ea trebuie să vândă atât apa caldă și căldura pentru orădeni, cât şi energia electrică pe care o produce, fapt pentru care trebuia rezolvată și problema vânzării energiei electrice. În acest sens, s-a primit avizul de racordare de la Transelectrica la sistemul național de transport energetic, astfel încât centrala orădeană poate să vândă electricitatea pe care o produce. Punerea în funcțiune a centralei s-a făcut deja începând de ieri, cu punerea în funcțiune a celor două cazane subpresiune.

„La finalul acestei luni să fie puse în funcțiune cazanele de apă fierbinte, astfel încât în 2-3 aprilie va începe punerea în funcțiune a turbinei principale de gaz, iar de la jumătatea lunii aprilie centrala va funcționa la capacitate. Treptat vom opri vechea centrală - estimarea noastră este că în a doua jumătate a lunii aprilie vechile cazane pe cărbune vor fi oprite", a mai precizat Ilie Bolojan. Trecerea pe noua centrală nu va fi resimţită de orădeni, a transmis municipalitatea.