Dascălii de la Francisc Hubic cer respectarea legii - Memoriu către Ministerul Culturii
Profesorii Școlii de Arte Francisc Hubic au transmis joi presei un memoriu, prin care își exprimă îngrijorarea și dezacordul în ceea ce privește posibilitatea numirii unei persoane la conducerea școlii, fără să îndeplinească cerințele prevăzute de lege.
Având în vedere declarațiile vicepreședintelui Consiliului Județean Bihor, Traian Bodea Traian, făcute în conferința de presă din data de 22 august 2018, prin care acesta susține că, „pentru a ocupa funcția de manager la o instituție publică de cultură nu trebuie să ai studii în domeniul de activitate al instituției și nici studii de management”, profesorii Școlii de Arte Francisc Hubic au considerat de cuviință să trimită presei un memoriu în care prezintă în detaliu cadrul legislativ ce reglementează concursurile de management la instituţiile de cultură.
Documentul a fost înregistrat la Consiliul Județean Bihor și transmis către Ministerul Culturii și Identității Naționale.
Astfel, Ordonanța de urgență nr. 189/2008 privind managementul instituțiilor publice de cultură stabilește cadrul juridic privind managementul instituțiilor publice de cultură care organizează și desfășoară activități cultural-artistice sau oferă servicii în domeniul culturii. Conform acestui act normativ, „managementul instituțiilor publice de cultură poate fi încredințat unei persoane fizice care îndeplinește cumulativ următoarele condiții: are cetățenia română sau a unuia dintre statele membre ale Uniunii Europene; are capacitate deplină de exercițiu; întrunește condițiile de studii universitare de licență absolvite cu diplomă de licență sau echivalentă în domeniul de activitate al instituției; întrunește condițiile de pregătire sau experiență în management; întrunește alte condiții solicitate de autoritate.
Potrivit aceluiași act normativ, „în vederea încredințării managementului instituțiilor publice de cultură, autoritatea organizează concurs de proiecte de management, în condițiile prezentei ordonanțe de urgență”.
În aceste condiții, dascălii solicită președintelui Consiliului Județean Bihor, Pasztor Sandor, să dispună organizarea concursului de proiecte de management la Școala de Arte Francisc Hubic - Oradea, cu respectatea prevederilor OUG 189/2008 și să încredințeze managementul acestei instituții unei persoane care îndeplinește cerințele în litera și spiritul legii, „indiferent dacă este numit interimar sau în urma câștigării concursului”.
Același document a fost transmis reprezentanților Ministerului Culturii și Identității Naționale, cu rugămintea de a veghea la „aplicarea corectă a prevederilor OUG 189/2008 de către autoritatea organizatoare a concursului de proiecte de management la Școala de Arte Francisc Hubic - Oradea, și anume Consiliul Județean Bihor”.
Redăm, mai jos, conținutul integral al documentului:
MEMORIU REFERITOR LA ÎNCREDINȚAREA MANAGEMENTULUI ȘCOLII DE ARTE FRANCISC HUBIC - ORADEA
Şcoala de Arte Francisc Hubic - Oradea, cu sediul în municipiul Oradea, strada Moscovei, nr. 5, jud. Bihor, este o instituție publică de cultură - așezământ cultural - cu personalitate juridică, aflându-se în subordinea Consiliului Județean Bihor. Școala iniţiază şi desfăşoară Programe de învăţământ, programe și proiecte în domeniul Culturii tradiţionale şi al Creaţiei populare, înscriindu-se ca o instituţie cu profil distinct în activitatea de educaţie permanentă.
O.U.G. nr. 118/2006 privind înființarea, organizarea și desfășurarea activității așezămintelor culturale, prevede că așezăminte culturale, instituții publice, sunt conduse de directorul general sau, după caz, de director. Angajarea directorilor generali sau, după caz, a directorilor așezămintelor culturale, instituții publice, se face pe baza susținerii unui concurs de proiecte de management, câștigătorul urmând să încheie un contract de management, în conformitate cu prevederile legii.
Ordonanța de urgență nr. 189/2008 privind managementul instituțiilor publice de cultură stabilește cadrul juridic privind managementul instituțiilor publice de cultură care organizează și desfășoară activități cultural-artistice sau oferă servicii în domeniul culturii.
Conform acestui act normativ:
Art. 2 În sensul prezentei ordonanțe de urgență, termenii și expresiile de mai jos au următoarele semnificații:
c) management - organizarea, gestionarea și conducerea activității unei instituții publice de cultură de către o persoană fizică, pe baza setului de cerințe definite de autoritate în caietul de obiective, în condițiile prezentei ordonanțe de urgență;
Art. 3 Managementul instituțiilor publice de cultură poate fi încredințat unei persoane fizice care îndeplinește cumulativ următoarele condiții:
a) are cetățenia română sau a unuia dintre statele membre ale Uniunii Europene;
b) are capacitate deplină de exercițiu;
c) întrunește condițiile de studii universitare de licență absolvite cu diplomă de licență sau echivalentă în domeniul de activitate al instituției;
d) întrunește condițiile de pregătire sau experiență în management;
e) întrunește alte condiții solicitate de autoritate;
Art. 4 (1) În vederea încredințării managementului instituțiilor publice de cultură, autoritatea organizează concurs de proiecte de management, în condițiile prezentei ordonanțe de urgență.
Art. 7 (3) În cazurile în care contractul de management încetează înainte de termen, prin excepție de la dispozițiile alin. (2), termenul de 120 de zile curge de la data constatării cauzei de încetare.
Art. 33 (1) În situațiile de încetare a contractului de management înainte de termen, autoritatea desemnează, prin ordin sau dispoziție, o persoană competentă să asigure managementul instituției publice de cultură, în maximum 5 zile de la data constatării încetării contractului de management, și organizează un nou concurs de management, în termenul stabilit la art. 7 alin. (3).
Având in vedere declarațiile vicepreședintelui Consiliului Județean Bihor, dl. Bodea Traian, date în conferința de presă din data de 22 august 2018 , prin care acesta susține că pentru a ocupa funcția de manager la o instituție publică de cultură nu trebuie să ai studii în domeniul de activitate al instituției si nici studii de management, facând o paralelă că în cazul unei probleme medicale nu merge să se opereze la managerul spitalului ci la un specialist, astfel că nu vede care ar fi problema,
Ținând cont de împrejurarea că prin Dispozițiile nr. 608/04.08.2017 si nr. 678/06.20.2017, prevederile legale privind condițiile de participare la concursul de proiecte de management ( ambele finalizate fără numirea unui manager „plin”), au fost eludate prin modificarea conținutul art. 3 lit. d din OUG. Nr. 189/2008 din sintagma d) întrunește condițiile de pregătire sau experiență în management, cu formularea: d) experiență managerială, creându-se o confuzie care poate duce la validarea unor dosare de concurs cu încălcarea legii, deoarece o oarecare experiență managerială o are si administratorul unui S.R.L. indiferent de obiectul de activitate al firmei, pe când termenul de management are o definiție clară in O.U.G. 189/2008,
Noi, profesorii Școlii de Arte Francisc Huhic Oradea, ne exprimăm ingrijorarea și dezacordul in ceea ce privește posibilitatea numirii unei persoane la conducerea școlii, fără să îndeplinească cerințele prevăzute de lege.
Pe această cale solicităm:
Președintelui Consiliului Județean Bihor - să dispună organizarea concursului de proiecte de management la Școala de Arte Francisc Hubic - Oradea, cu respectatea prevederilor OUG 189/2008 și să incredințeze managementul acestei instituții unei persoane care indeplinește cerințele în litera și spiritul legii, indiferent dacă este numit interimar sau in urma căștigării concursului.
Ministerului Culturii și Identității Naționale - să vegheze la aplicarea corectă a prevederilor OUG 189/2008 de către autoritatea organizatoare a concursului de proiecte de management la Școala de Arte Francisc Hubic - Oradea și anume Consiliul Județean Bihor.
Mass-media să sprijine în continuare cultura și tradițiile.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.