Managerul Teatrului Regina Maria, Daniel Vulcu, a prezentat miercuri, 25 aprilie, în faţa presei, cele mai importante realizări pe care Teatrul Regina Maria le-a avut în perioada mandatelor sale. Directorul a mărturisit că nu pierderea şefiei îl doare, cât faptul că este pus în situaţia inacceptabilă de a părăsi scaunul managerial cu capul plecat.

 

După ce a doua comisie de evaluare l-a punctat cu nota 6,98, la evaluarea activităţii manageriale pe anul 2017, Daniel Vulcu a depus o contestaţie al cărei rezultat ar trebui să fie public până la finele acestei săptămâni. În cazul în care comisia decide să-i păstreze nota, Daniel Vulcu va acţiona decizia în instanţă. Şi asta nu pentru că îşi doreşte să revină în funcţie, ci pentru că nu i se pare corectă evaluarea. „Voi merge în instanţă pentru că vreau să demonstrez că nu a fost vorba despre o evaluare, ci despre o execuţie. Nu mai doresc să conduc acest teatru, însă nu vreau să ies cu capul plecat sau tăiat, ci cu capul sus”, a spus Daniel Vulcu.

Aşa cum arată documentele prezentate în cadrul conferinţei de presă, în perioada 2011-2018, Teatrul Regina Maria a avut rezultate notabile şi şi-a câştigat notorietatea atât în ţară, cât şi la nivel internaţional. S-au construit poduri culturale între Oradea şi Viena, Avignion, Italia sau Gyula. Festivalul Internaţional de Teatru Oradea a fost inclus încă din anul 2014 în organizaţia umbrelă a festivalurilor europene, Europe for Festivals, Festivals for Europe. Platforma EFFE este un proiect susținut de către Comisia Europeană și Parlamentul European, iar calitatea de membru EFFE oferă vizibilitate, oportunități de noi parteneriate și schimburi la nivel european, precum și recunoașterea calității deosebite a FITO. De asemenea, Teatrul Regina Maria a obţinut consultanţă în vederea dezvoltării de parteneriate internaţionale şi accesării fondurilor europene prin programul Senior Experten Service Germania. Teatrul a fost selectat din peste 3000 de teatre istorice din Europa, să faca parte din Reţeaua Europeană a Teatrelor Istorice. Această reţea de turism cultural face legătura între 120 dintre cele mai interesante, mai frumoase şi mai bine păstrate teatre istorice din peste 30 de ţări.

ICR a sprijinit participarea în străinatate a două spectacole ale Trupei Iosif Vulcan a Teatrului Regina Maria - la „Festivalul Internaţional al Ţărilor Balcanice” din Bursa – Turcia, cu spectacolul Seara de Ajun, în cadrul proiectului „Două teatre româneşti la International Balkan Countries Theatre Festival de la Bursa – ediţia a III-a“, anul 2016 şi la Budapesta, Ungaria, cu spectacolul Scripcarul pe acoperiş, la Thalia Szinhaz, în anul 2015.

În ceea ce priveşte vizibilitatea pe plan naţional, Teatrul Regina Maria a avut onoarea de a găzdui Gala Premiilor UNITER în anul 2016, s-a bucurat în 2017 de participarea la Festivalul Naţional de Teatru din Bucureşti, cu două spectacole, şi a avut parte în perioada 2011-2018 de 15 premii şi 18 nominalizări în festivalurile de profil, inclusiv în Gala Premiilor UNITER.

Daniel Vulcu a mai arătat că rezultatele trupei Arcadia fac parte dintre realizările cu care se mândreşte cel mai mult. „Mândria cea mai mare a mandatelor mele este legată de trupa Arcadia, care a revenit la misiunea sa, de teatru de păpuşi. Am insistat să readuc fostul teatru de copii şi tineret la adevărata sa misiune, pentru că am considerat că cei mici au nevoie de poveşti, de candoare, de păpuşi. Arta păpuşăriei este grea şi frumoasă. Actorii au învăţat-o, iar rezultatele nu au întârziat să apară, trupa având invitaţii în festivaluri internaţionale din Franţa sau Brazilia”, a mai spus Daniel Vulcu.

În ceea ce priveşte noua conducere a Teatrului Regina Maria, Daniel Vulcu s-a arătat dispus să colaboreze pentru ca proiectele începute să fie continuate, spre binele instituţiei.

Este o certitudine că în luna mai la Oradea va veni regizorul Laszlo Bocsardi, pentru că este deja semnat contractul. Planul de management pentru 2018 şi 2019 includea însă şi nume ca Răzvan Mazilu, Alexandru Dabija sau Victor Ioan Frunză. Ce se va întâmpla după debarcarea lui, rămâne de văzut.