Curs festiv la Facultatea de Litere - O nouă promoţie de filologi
Aproape 80 de absolvenţi ai Facultăţii de Litere au trăit, ieri, emoţia cursului festiv, la încheierea primului ciclu de studii universitare.
Aula Magna a Universităţii din Oradea s-a dovedit neîncăpătoare pentru zecile de părinţi şi prieteni veniţi în număr mare la cursul festiv al absolvenţilor de la Litere. Îmbrăcaţi în fastuoasele robe, filologii orădeni au păşit cu emoţie în sală, intonând "Gaudeamus igitur". Gazda evenimentului a fost desemnată prof. Marius Miheţ, foarte apreciat de către studenţi. Acesta le-a amintit celor prezenţi că rolul său şi al colegilor săi a fost, în toţi aceşti ani, "de a educa", care înseamnă a "ritma", "a ordona". "Din păcate noi învăţăm pentru a ieşi cineva, cu un rost, nu de dragul de a învăţa. Însă pentru a fi om mare, trebuie să-ţi strici ochii. Să nu uitaţi că orice carte necitită e o lume moartă. Vă rog să nu purtaţi o moarte în voi", a subliniat Marius Miheţ.
Rectorul Universităţii din Oradea, Constantin Bungău, a ţinut să ia parte la acest moment important din viaţa studenţilor de la Litere, mulţumindu-le părinţilor pentru faptul că, în toţi aceşti ani, au avut un rol important în susţinerea financiară a absolvenţilor. "Să fii absolvent este unul dintre cele mai frumoase momente din viaţă. Acum trei ani, abia ştiaţi care sunt cursurile din săptămâna pară şi care sunt în săptămâna impară. Această perioadă nu se va mai repeta. Veţi afla că o oră are 60 de minute şi nu 50 de minute. Şi în plus, nu veţi avea pauză după fiecare oră. Să vă formaţi continuu. Să faceţi tot ce trebuie în aceşti ani 20.
Vă mulţumesc că aţi fost absolvenţii noştri", a precizat Constantin Bungău. Decanul Facultăţii de Litere, Teodor Mateoc, le-a reamintit filologilor ce rol important vor juca ei pe viitor, mai ales dacă vor fi profesori. Discursurile celor două şefe de promoţie, Alexandra Martin şi Paula Mateş, au fost încărcate de emoţie şi de dragoste faţă de frumoasele momente petrecute în cei trei ani de facultate. "Cea mai frecventă întrebare era "Eşti la Litere? Şi la ce literă ai ajuns?". Acum putem spune că am ajuns la ultima literă. Sperăm să devenim profesionişti. Le mulţumim părinţilor care ne-au fost alături în cei 15 ani neîntrerupţi de studii. De asemenea, le mulţumim profesorilor care au avut sarcina dificilă să transforme piatra în diamant", a precizat Paula Mateoc. Rând pe rând, fiecare absovent şi-a auzit citit numele şi i s-a înmânat, simbolic, momentan, diploma de absolvire.
Da au afla ca o ora- care la scoala are doar 50min-la facultate are 60min, ce i drept trebuie sa fii absolvent la sorbinica ca sa iti dai seama ca se referea la orele de la facultate :)) dar ce sa-i faci omonimele astea...limba romana
Abia acum au aflat acesti absolventi de la Sorbonica ca ora are.....60 de minute! De la un oam citit si intelept!