Specialiști din 28 de țări europene se vor aduna săptămâna viitoare la Barcelona pentru a participa la un eveniment internațional prin care se dorește creșterea eficienței donării de organe în UE. România va fi reprezentată la eveniment de trei persoane, două din Oradea și una din Baia Mare.

 

Nu mai puțin de 100 de specialiști în medicină (coordonatori de transplant, donatori, medici din unitățile de primire urgențe) și personal nemedical, specialiști la rândul lor în alte domenii conexe (grupuri de suport pentru pacienți, specialiști în comunicare la diferite nivele, lideri de opinie, jurnaliști specializați pe sănătate) se vor întâlni la Barcelona în perioada 18-22 septembrie 2017. Din România la eveniment vor participa trei persoane: dr. Carmen Pantiș - medic primar ATI și coordonator de transplant la Spitalul Clinic Județean de Urgență Oradea, Victor Barbus - medic specialist ATI la Spitalul Clinic Județean de Urgență Baia Mare și reprezentantul codianului CRIŞANA, ziaristul Vasilică Ichim.

Întâlnirea de săptămâna viitoare este parte a unui proiect internațional, „Training and social awareness for increasing organ donation in the European Union and neighbouring countries” care are ca scop îmbunătățirea percepției publice cu privire la donarea de organe, celule și țesuturi și creșterea ratei donării.

Proiectul are o durată de 36 de luni și este împărțit pe două domenii principale: pregătirea specialiștilor (Train the trainers) și îmbunătățirea percepției publice (Social awareness) cu două subdomenii: diseminare și evaluare și monitorizare. Pregătirea speciliștilor s-a făcut prin contact direct cu furnizorii de analize în educație și literatură de specialitate și prin analiza profilului invitaților pentru a fi siguri că strategiile de educație sunt eficiente și le acoperă nevoile. Ea a cuprins mai multe faze și instrumente moderne (webinarii, e-learning și conferințe). Prin intermediul internetului, toți cei care vor participa la conferință au avut de parcurs şapte module cu informații relevante despre donare (cum se donează, ce se poate dona, ce fel de persoane pot dona, cum este legislația în domeniu în Europa, cum se discută și ce se explică potențialilor donatori sau rudelor acestora etc). Fiecare modul a presupus un test de verificare a cunoștințelor, finalizarea lor făcându-se printr-un examen eliminator, destul de dificil. Train the trainers se va încheia săptămâna viitoare prin intermediul conferințelor care vor avea loc zilnic, timp de cinci zile, la Barcelona. Al doilea domeniu, îmbunătățirea percepției publice, a presupus organizarea a șase evenimente în diferite țări ale UE, cu participarea a 180-300 de specialiști.

Merită menționat că proiectul, unul internațional de mare anvergură, este coordonat de o româncă, Melania Istrate care a decis să se implice trup și suflet în problema donării, fiind ea însăși donator.

Liderii proiectului sunt Universitatea din Barcelona - Fundació Bosch i Gimpera, alături de parteneri din Spania, Slovenia, Croația și Italia.