Universul carceral se dezvăluie, acum, publicului orădean, prin intermediul unei inedite expoziții de fotografie, deschisă, începând de ieri, la Galeria Euro Foto Art din Oradea. Pe simeze, sunt prezentate 100 de imagini, surprinse în penitenciarele din România, inclusiv în cel din Oradea.

 

Imaginile au fost realizate de către artiştii fotografi Ioan Ovidiu Lazăr (Penitenciarul Bistriţa), Ştefan Tóth (Penitenciarul Bucureşti-Rahova), Ovi D. Pop EFIAP, Christian Filipescu, Ovidiu Gabor şi Gheorghe Talpoş (Penitenciarul Oradea), precum şi de Penitenciarul Codlea.

Evenimentul face parte din proiectul naţional „Cu aparatul de fotografiat prin Penitenciarele României”, prin care se doreşte permiterea accesului publicului larg la universul carceral într-un mod accesibil şi inovator.

Proiectul este coordonat de artistul fotograf Ştefan Tóth, preşedintele Asociaţiei „Euro Foto Art”, şi implică peste 30 de artişti fotografi care activează în cadrul organizaţiilor partenere ale acestuia din oraşele Arad, Bistriţa, Bucureşti, Carei, Cluj-Napoca, Iaşi, Galaţi, Miercurea Ciuc, Oradea, Târgu Mureş, Târgovişte şi Timişoara. De asemenea, la proiect participă şi fotografi din cadrul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor.

„În calitate de coordonator al proiectului, apreciez colaborarea deosebită cu Penitenciarul Oradea, iar în calitate de artist fotograf participant la proiect, pot să spun că a fost o experiență inedită. Atunci când ajungi aproape de niște persoane private de libertate, ai o stare sufletească aparte”, a spus artistul fotograf Ştefan Tóth AFIAP, preşedintele Asociaţiei „Euro Foto Art”, ieri, în deschiderea manifestării.

În continuare, a luat cuvântul comisarul-şef de penitenciare Marius Paul Hliban, directorul Penitenciarului Oradea.

„În primul rând, doresc să exprim aprecierea mea și a Administrației Naționale a Penitenciarelor pentru inițiativa și implicarea Asociației Euro Foto Art în organizarea acestei expoziții, dar și a celorlalte activități prevăzute în protocolul încheiat cu administrația centrală. Această colaborare are ca fundament un parteneriat mai vechi cu Peniteciarul Oradea, de aproximativ opt ani, când dl Toth Ștefan a susținut prelegeri în fața deținuților despre arta fotografică, iar mai apoi, cu Administrația Națională a Penitenciarelor, când au fost realizate mai multe digiporame care au fost distribuite și vizualizate în toate unitățile de detenție”, a afirmat directorul Penitenciarului Oradea.

 

O altă lume

Referindu-se la expoziție, Marius Hliban a arătat că imaginile de pe simeze reprezintă un bun prilej pentru comunitatea orădeană de a afla informații și detalii despre mediul penitenciar, „un mediu distinct, cu multe particularități, mai mult sau mai puțin cunoscute publicului larg”.

„Am convingerea că expoziția va avea succesul scontat atât în Oradea, cât și în următoarele locații din țară, fiind un semn al transparenței instituționale, dar și un mesager al dezideratului nostru de a reintegra cu succes persoanele care au suferit condamnări penale”, a conchis Hliban.

Fotografiile expuse au fost prezentate publicului de către criticul de artă dr. Ramona Novicov.

„Toate aceste imagini surprind realități pe care le-am văzut și eu ca vizitator în Penitenciarul Oradea. Odată ajuns acolo, într-un spațiu închis, intri într-o altă lume, te re-creezi, și ajungi să-ți dai seama cine ești cu «mâinile goale». (…) Universul carceral e o lume umană, dureroasă, dar plină de speranță, în care ești închis, dar prin care, în mod paradoxal, îți găsești libertatea”, a spus Ramona Novicov.

Despre lumea de dincolo de gratii a vorbit, apoi, preotul capelan Dan Lele, care a arătat că societatea tinde să-i judece pe cei aflați în închisoare, fără a ști că acolo, în mediul închis, persoanele private de libertate își trăiesc propriile drame.

„Societatea, toți cei care suntem liberi, privim cu temere când auzim de infracțiunile pe care acești oameni le fac, poate într-un moment de cădere. Acolo ajung sufletele rătăcite, cărora noi încercăm să le dăruim o vorbă bună într-o lume nebună, în care nu ne mai găsim locul”, a spus, printre altele, părintele Dan Lele. Printre cei prezenți la vernisaj s-a numărat comisarul-şef Gabriel Ţica, director adjunct Educaţie Penitenciarul Oradea.

De asemenea, din public au făcut parte și zece deținuți aflați în regim deschis în Penitenciarul Oradea. Momentele muzicale au fost oferite publicului de către artistul orădean Nicolae Moranciu.

Expoziţia, organizată în parteneriat cu Primăria Municipiului Oradea, Clubul Fotografic „Nufărul” Oradea şi Biblioteca Judeţeană „Gheorghe Şincai” este deschisă publicului până în 5 ianuarie 2018, în zilele lucrătoare, între orele 8.00 - 19.00.