Consiliul Local al municiului Oradea a aprobat vineri, 26 noiembrie, contractarea unei finanțări rambursabile externe de la Banca Europeană de Investiţii în valoare de 40.400.000 euro, fonduri dedicate unui important portofoliu de proiecte.

„Având în vedere colaborarea de 13 ani pe care o avem cu Banca Europeană de Investiții putem beneficia de o finanțare flexibilă cu costuri foarte bune. Am decis să mergem pe finanțare de portofolii de proiecte. Astfel, dacă pe parcurs vom putea finanța unele din aceste proiecte pe alte surse, cum ar fi pe fonduri europene, le vom înlocui cu alte proiecte care aduc dezvoltare orașului. Avantajul pe care îl avem este că putem demara procedurile de licitație publică înainte de a avea asigurată finanțarea”, a precizat primarul Florin Birta.

Cu titlu de exemplu, acesta a amintit construcția Podului Centenarului sau reabilitarea str. Vasile Alecsandri, proiecte demarate prin credit de la Banca Europeană de Investiţii, dar care au primit apoi finanțare pe fonduri europene și au fost înlocuite cu alte proiecte, respectiv cu proiectul reabilitării clădirii Primăriei Oradea, a Bazinului Olimpic și cu construcția celor două cămine studențești din campusul universitar.

Executivul local  a identificat ca sursă de finanțare contractarea unei finanţări de la Banca Europeana de Investiţii (BEI), instituţie care acordă credite cu dobândă scăzută pentru proiecte viabile ce se înscriu în linia obiectivelor politice ale Uniunii Europene privind îmbunătăţirea infrastructurii.

Astfel, s-au demarat negocierile pentru finanțarea unui portofoliu de proiecte în valoare de 144.520.000 euro, pentru contractarea de la Banca Europeană de Investiții a unei finanţări rambursabile de maxim 40.400.000 euro.

Municipiul Oradea are avantajul de a se califica pentru contractarea acestei finanţări, având în vedere istoricul bun privind finanțarea proiectelor locale de către Banca Europeană de Investiţii.

De menționat că, în condiţiile contractării de către municipiu a acestei finanţări, gradul de îndatorare al Municipiului Oradea se menţine sub limita legală de 30% din veniturile proprii.

Proiectele care vor fi finanțate prin acest credit sunt proiecte de infrastructură, precum: Iluminat public inteligent, Alinierea vehiculelor de transport public la cerințele de dezvoltare durabilă (achiziționare autobuze), Modernizarea Parcului 1 Decembrie, Modernizarea Parcului Libertății, amenajarea Piațetei Independenței, Construire de drumuri colectoare și pasaj pentru Centrul de Transport Intermodal, Creșterea mobilității și sporirea siguranței rutiere prin amenajare denivelată a intersecțiilor în zona str. Alexandru Cazaban - str. Meșteșugarilor cu str. Ovidiu Densusianu și magistrala C.F Timișoara - Arad - Oradea.

Finanţarea rambursabilă va avea o maturitate de până la 22 de ani, o perioadă de graţie de până la 5 ani, o perioadă de trageri de până la 48 de luni, în conformitate cu oferta indicativă transmisă de Banca Europeană de Investiţii.