În urma precipitaţiilor abundente căzute pe teritoriul B.H. Crişuri, în ultimele 24 de ore, au fost atinse cotele de apărare la 12 staţii hidrometrice, anunţă Administaţia Bazinală de Apă Crişuri.

 

Pe parcursul zilei de sâmbătă, 17 martie 2018, începând cu ora 6.00 şi până în prezent au fost depăşite cotele de apărare în localităţile: Balc, Marghita, Chiribiș, Sărsig (jud. Bihor), Tauț, Timercea (jud. Arad), Marca, Nușfalău (jud. Sălaj) și Ghilești (jud. Satu Mare).

În ultimele 24 de ore, cele mai semnificative precipitaţii au fost înregistrate la staţiile hidrometrice din localităţile: Sărsig( 23,4l/mp), Chiribiș (23,5 l/mp), Sălard (25l/mp), Marghita (22l/mp), Balc (28,7l/mp), Marca (22,2 l/mp) şi Nuşfalău (30,7 l/mp).

În multe localităţi, cauzele care au dus la depăşirea cotelor s-au datorat fie excesului de umiditate, ca urmare a precipitaţiilor abundente, fie căderii apei din stratul de zăpadă.

„Pentru marea majoritate a cursurilor de apă, în ceea ce priveşte debitul şi nivelul, tendinţa este de creștere O atenţie sporită se solicită pentru râurile Barcău și Bistra unde, la ora actuală, s-a atins cota de inundaţii aferentă codului portocaliu. Până în prezent,  ABA Crișuri a venit în ajutorul localnicilor din Viișoara și Suplacu de Barcău cu motopompe pentru a evacua apa din gospodării, iar în localitatea Ghiribiș a fost necesară o supraînălțare de dig pe o lungime de 10 m.  Efectivul formațiilor de lucru din Nușfalău, Marghita, Sâniob și Suplacu de Barcău este pe teren pregătit să intervină dacă este cazul”, transmite directorul Sorin Guler.

Specialiştii ABA Crişuri, aflaţi pe teren, comunică din trei în trei ore cotele, debitele şi precipitaţiile înregistrate în zonele aflate sub incidenţa avertizării hidrologice astfel încât, dacă situaţia o va impune, să se poată interveni prompt şi eficient.

Avertizarea hidrologică rămâne valabilă până luni, 19 martie  ora 12.00, pentru codul portocaliu și ora 20.00, pentru codul galben.