Municipalitatea orădeană lansează o consultare publică pentru proiectul „Oradea – Oraş verde 2030”, în care sunt identificate terenurile pe care vor putea fi amenajate spaţii verzi în următorii 10 ani. Printre acestea se numără terenul pe care se află Stadionul municipal „Iuliu Bodola”, care va fi demolat pentru a face loc unui parc.  

Potrivit Primăriei Oradea, prin proiectul „Oradea – Oraș verde 2030” se doreşte amenajarea de spaţii verzi în toate zonele oraşului, astfel încât să cetăţenii să poată ajunge într-un spaţiu de relaxare în maximum cinci minute de mers pe jos de acasă. „În ultimii 10 ani, în Oradea, au fost amenajate peste 24 ha de spaţii verzi noi, ajungându-se de la 510 ha la 534 ha”, a declarat, ieri, într-o conferinţă de presă, primarul Ilie Bolojan, adăugând că, până la sfârşitul acestui an, vor fi amenajate alte 12 ha de spaţii verzi. Mai exact, este vorba despre cinci parcuri: pe strada Barcăului, în Cartierul Veteranilor, Cartierul Grigorescu, Cartierul Soarelui, strada Ion Bogdan. De asemenea, anul acesta a fost amenajat un parc în zona străzii Morii, pe o suprafaţă de 0,18 ha.

„Ieri (luni, 13 iulie – n.r.) s-au semnat ultimele trei contracte de lucrări pentru zonele Grigorescu, Ion Bogdan și Soarelui. Astfel, aproximativ 7 milioane de euro din fonduri europene vor fi investite în aceste cinci coridoare, prin a căror amenajare orașul câștigă încă 12 hectare de spații verzi”, a afirmat viceprimarul Florin Birta. Totodată, a crescut suprafața împădurită cu 1,48 ha, amenajate în cursul lunii martie 2020 în vecinătatea Cartierului Tineretului și a Uzinei de apă.

Potrivit municipalităţii, la 1 iunie 2019 suprafaţa totală de spaţiu verde amenajat pe cap de locuitor era de 24,19 mp, neluându-se în considerare suprafețele de spații cu potențial de amenajare, respectiv suprafețele verzi din cimitire, ţinta pentru 2030 fiind de 30 mp/cap de locuitor. Pentru atingerea acestui obiectiv, angajaţii de la Urbanism au identificat terenuri pe care pot fi amenajate spaţii verzi în cartierele deficitare. Majoritatea acestor terenuri sunt private, însă fără locuinţe pe ele, a menţionat primarul Oradiei. Printre terenurile identificate se regăseşte cel ocupat de Stadionul „Iuliu Bodola”, care, după demolare, va deveni zonă verde şi drumuri de acces. De asemenea, primarul a mai amintit de terenurile din zona Spitalului de Psihiatrie de pe str. Louis Pasteur, zona din apropierea stațiunii pomicole de pe aceeași stradă sau terenuri în cartierele noi, cum ar fi Cartierul Tineretului, zona Tokai etc. De asemenea, se mai are în vedere continuarea programului de împădurire şi amenajarea piaţetelor de cartier. În zona străzii Meiului va fi amenajată o grădină urbană, astfel că, împreună cu Parcul Salca, va deveni cel mai mare parc din Oradea, depăşind Parcul 1 Decembrie. Pe de altă parte, vor fi reabilitate Parcurile 1 Decembrie şi Petofi, urmate de Parcul Bălcescu. Totodată, vor fi plantaţi arbori pe aliniamentele stradale. În cartiere, municipalitatea vrea să impună proprietarilor de case să planteze câte un arbore la un aliniament de 10 metri.

Proiectul se află în consultare publică începând de marţi, 14 iulie, timp de două săptămâni, orădenii putând trimite sugestii și propuneri cu privire la zonele în care locuiesc şi în care ar putea fi amenajate spaţii verzi, pe adresa de e-mail directia.tehnica@oradea.ro. Toate detaliile privind consultarea cetățenilor se regăsesc pe site-ul Primăriei Oradea www.oradea.ro, la secțiunea din stânga paginii Informații de interes public- Dezbateri publice. După finalizarea consultării publice, în luna august se va adopta și o hotărâre de Consiliu Local, după care specialiștii Direcției Tehnice vor putea trece la pregătirea studiilor de fezabilitate necesare amenajării zonelor verzi pe toată raza orașului Oradea. Municipalitatea speră că jumătate din banii necesari vor fi atraşi din fonduri europene în viitorul ciclu de finanţare, iar restul banilor vor proveni de la bugetul local.