Membrii comisei de specialişti constituită pentru constatarea pagubelor produse locuințelor ca urmare a inundaţiilor din luna iunie de pe teritoriul județului Bihor prezintă azi, 7 iulie, Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă raportul de evaluare a pagubelor, întocmit în urma constatărilor din teren.

Comisia, înfiinţată din dispoziţia prefectului Dumitru Ţiplea, este alcătuită din specialişti din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana” al judeţului Bihor, ai Inspectoratului de Stat în Construcții, ai Consiliului Judeţean Bihor şi ai Administraţiei Bazinale de Apă Crişuri.

Conform H.G nr. 481/2020 privind acordarea unor ajutoare de urgență pentru sprijinirea familiilor afectate de inundații în cursul anului 2020, persoanele și familiile afectate de inundații vor primi sprijin astfel: câte 4.000 lei pentru familiile şi persoanele singure ale căror locuințe au fost afectate în proporţie de peste 75%, inclusiv; câte 2.000 lei pentru familiile şi persoanele singure ale căror locuințe au fost afectate în proporţie cuprinsă între 50%, inclusiv și 75%; câte 1.500 lei pentru familiile şi persoanele singure ale căror locuințe au fost afectate în proporţie cuprinsă între 25%, inclusiv și 50%; câte 1.000 lei pentru familiile şi persoanele singure ale căror locuințe au fost afectate în proporţie de până la 25%, exclusiv; suplimentar, câte 500 lei pentru familiile şi persoanele singure ale căror bunuri de folosință îndelungată au fost deteriorate, indiferent de numărul și tipul bunurilor; suplimentar, 5.000 lei în cazul în care s-au înregistrat pierderi de vieți omenești, indiferent de numărul victimelor. Pentru aceste situaţii, ajutorul se plăteşte soţului/soţiei ori rudelor directe de gradul 1 sau 2 sau, în lipsa acestora, persoanei fizice care demonstrează cu documente doveditoare ca s-a ocupat de organizarea înmormântării. Sumele vor fi alocate din bugetul Ministerului Muncii și Protecției Sociale, în baza rapoartelor avizate de primarii localităților afectate și de către prefectul Dumitru Țiplea.

Conform estimărilor inițiale, în urma inundațiilor din luna iunie în județul Bihor au fost afectate aproximativ 130 de locuințe și s-au înregistrat două cazuri de deces.