Consilierii judeţeni au aprobat ieri, în şedinţă extraordinară, modul în care vor fi folosite cele 52 milioane lei necheltuite anul trecut, precum şi suplimentarea contribuţiei CJ la proiectul de înfiinţare a Parcului Științific și Tehnologic Bihor. La finalul şedinţei, au avut loc dispute legate de bugetul pe anul în curs, la care se lucrează în prezent.

Două proiecte au figurat pe ordinea de zi a şedinţei extraordinare de ieri a CJ Bihor. Primul se referea la modul în care va fi folosită suma rămasă necheltuită din bugetul de investiţii de anul trecut. Conducerea CJ a propus ca această sumă (51,97 milioane lei) să fie folosită pentru investițiile programate pentru anul 2020, dar şi pentru „acoperirea temporară a golurilor de casă din decalajele între veniturile și cheltuielile de funcționare și dezvoltare în anul curent”. Proiectul a fost votat de toţi consilierii prezenţi. La fel s-a întâmplat şi în cazul proiectului prin care a fost majorată contribuţia judeţului la înfiinţarea Parcului Ştiinţific şi Tehnologic. Această măsură a fost luată în urma unei adrese a Agenției de Dezvoltare Regională Nord Vest, în care se precizează că mobilierul nu constituie dotări, motiv pentru care nu poate fi considerată cheltuială eligibilă. În aceste condiţii, judeţul a trebuit să suplimenteze cu 46.456,28 lei suma deja aprobată pentru acest proiect, ajungându-se la o contribuţie totală de 16.684.155,06 lei, ceea ce reprezintă 51,37% din valoarea proiectului.

Discuţiile în contradictoriu au venit la sfârşitul şedinţei, în urma solicitării liberalului Călin Gal ca proiectul de buget al judeţului pentru anul 2020 să fie discutat în comisii, pentru a putea fi depuse amendamente. „În acest an vrem să fie totul legal”, a precizat Gal, adăugând că va face şi o solicitare în scris din partea grupului PNL în acest sens. Preşedintele CJ Bihor, Pasztor Sandor, a replicat, spunând că, în cei trei ani de când conduce instituţia, de fiecare dată proiectul de buget a fost pus în transparenţă publică, însă nimeni nu a trimis nicio propunere, ci au fost discuţii doar în plen. „M-aş bucura să avem discuţii, chiar dacă totdeauna e mai greu să discuţi pe sărăcie”, a adăugat Pasztor, care a anunţat că la proiectul de buget se lucrează de o săptămână, însă administraţia judeţeană nu are încă datele finale de la Finanţe, însă sumele primite de la bugetul de stat vor fi mai mici cu 60 milioane lei decât în 2019. „Ieri căutam încă de unde să tăiem 20 milioane lei”, a adăugat preşedintele CJ Bihor. În plus, Pasztor a ţinut să precizeze că în anii precedenţi nu s-a procedat ilegal, dovada fiind că nu există nicio hotărâre a instanţei în acest sens.

Vicepreşedintele Ioan Mang a intervenit, spunând că „am avut mai multă transparenţă decât bugetele multor consilii locale, inclusiv Oradea”, adăugând că bugetul judeţului a fost, de fiecare dată, detaliat pe capitole, spre deosebire de cel al municipiului Oradea. Tot el a mai precizat că excedentul bugetar este mai mic cu 47 milioane lei decât la finalul anului 2018, în timp ce excedentul municipiului Oradea a crescut de la 76 la 82 milioane lei. „Bugetul primit de la Guvernul „deştept” PNL e cu 60 milioane mai mic. Bugetul total e mai mare pentru că am atras mai multe fonduri europene decât toate conducerile PNL ale CJ”, a mai menţionat Mang. Pe de altă parte, liberalul Ionel Avrigeanu a întrebat conducerea CJ dacă intenţionează şi în acest an să aloce bani pentru drumuri comunale, în loc să-i folosească pentru drumurile judeţene, Pasztor a răspuns că speră să fie alocaţi bani pentru cât mai multe comune, deoarece există un buget special alocat de la nivel naţional pentru aceste investiţii. Selecţia drumurilor comunale se va face în urma solicitărilor pe care le vor primi de la administraţiile locale.