Premierul Nicolae Ciucă anunță, după ședința de Guvern, referitor la creșterea prețurilor la carburanți, că s-a decis o compensare în sumă fixă de 50 de bani ce se va aplica direct la pompă.

„Am identificat împreună cu specialiștii o soluție de compensare în sumă fixă de 50 de bani care se va aplica direct la pompă. În sprijinul parteneriatului dintre societatea civilă și Guvern, între Guvern și populație, precum și mediul de afaceri am luat decizia să aplicăm această măsură, o măsură care a fost, de asemenea, adoptată și de alte țări. Este o măsură care implică atât responsabilitatea Guvernului, cât și responsabilitatea companiilor din industria petrolieră”, a declarat premierul.

Potrivit acestuia, măsura se aplică și în Spania și Franța. Jumătate din această reducere va fi decontată de către stat, printr-un mecanism care va fi implementat între distribuitori și ministerele de resort. Mecanismul prin care se asigură stabilitatea prețurilor la combustibil va fi aplicat pentru o perioadă de 3 luni. Compensarea va fi evidențiată pe fiecare bon fiscal emis la stațiile de alimentare cu combustibil. Valoarea pachetului de compensare pentru această perioadă va fi de 2 miliarde de lei, jumătate din acești bani urmând a fi asigurați de la bugetul de stat, a afirmat Ciucă.

 

„Ciolacu şi Ciucă ne-au aburit”

Timp de 6 luni guvernul nu a mișcat un deget pentru a contracara creșterea prețului la carburanți, iar Ciolacu și Ciucă ne-au aburit cu tot felul de declarații bombastice dar de făcut nu au făcut absolut nimic, afirmă liderul partidului Forța Dreptei, Ludovic Orban.

„Timp de 6 luni guvernul nu a mișcat un deget pentru a contracara creșterea prețului la carburanți. Ciolacu și Ciucă ne-au aburit cu tot felul de declarații bombastice dar de făcut nu au făcut absolut nimic. În timpul acesta, toate prețurile și tarifele produselor și serviciilor au explodat. Inflația din România este dublă față de inflația medie de la nivel european. Puterea de cumpărare a veniturilor românilor s-a redus dramatic. În timpul acesta, guvernul încasează mai mulți bani prin sărăcirea românilor și, colac peste pupăză, mai vrea să și crească taxele sau să introducă taxe noi”, scrie pe Facebook Ludovic Orban. El afirmă că a depus un proiect în Parlament, „care duce la scăderea cu minim 2, 2 lei a prețului litrului de carburant la pompă prin soluții liberale”, adică prin reducerea la jumătate a accizei și reducerea TVA de la 19 la 5%.

 

„Până urmă și 50 de bani...”

 

Președintele Klaus Iohannis afirmă că Executivul nu ar fi putut să decidă micșorarea accizei la carburanți. „Până urmă și 50 de bani... sunt 50 de bani pe care nu îi dai când alimentezi la pompă”, afirmă șeful statului.

„Reducerea accizelor e doar așa aparent la îndemâna guvernului. În realitate nu este, din cauza legislației europene. Deci, la accize e ușor dacă vrei să le crești. Dacă vrei să le scazi, nu se prea poate, sub un anumit nivel. Deci discuția aici se oprește foarte repede și rămâne una doar de teorie matematică. Celelalte instrumente la dispoziția guvernului sunt cele naționale - să umble la TVA, la sprijin bugetar și alte mecanisme. În situația în care și la noi prețurile la pompă au crescut destul de mult, guvernul, pe bună dreptate, a analizat chestiunea și a ajuns la concluzia că trebuie să facă ceva, atât cât se poate. Nu este posibil să plafonezi prețul direct sau să subvenționezi o parte semnificativă”, spune Klaus Iohannis. El precizează că a discutat miercuri cu premierul, care i-a explicat mecanismul.

„Până urmă și 50 de bani... sunt 50 de bani pe care nu îi dai când alimentezi la pompă. (...) Aici stăm acum. Premierul m-a asigurat că această sumă poate fi suportată de bugetul național, poate fi suportată din resurse care le va identifica guvernul, mai exact Ministerul Finanțelor”, conchide Iohannis.