În sala mare a Instituției Prefectului - județul Bihor, a avut loc miercuri, 16 martie, ședința de lucru a Comitetului de Bazin Crișuri. Obiectivul principal al întâlnirii a fost avizarea Planului de Management actualizat al Spațiului Hidrografic Crișuri - al III-lea ciclu de planificare 2022 - 2027.

Ședința de lucru a fost condusă de prefectul Dumitru Țiplea, în calitate de președinte, și a reunit reprezentanți din partea: autorităților publice, instituțiilor publice, operatorilor de apă, agenților economici și organizațiilor de mediu din județele Bihor, Arad, Cluj și Satu Mare. Evenimentul s-a desfășurat sub sloganul internațional dedicat Zilei Mondiale a Apei (22 martie) „Ape subterane: să facem invizibilul vizibil!”.

În deschiderea întâlnirii, prin mesaj video, Barna Tánczos, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, a făcut referire la două pericole majore pentru apele subterane, și anume: poluare și schimbările climatice. În acest sens, Ministerul Mediului derulează un proiect prin intermediul căruia fermierii sunt învățați și ajutați concret în ceea ce privește depozitarea corectă a acestor deșeuri, prin construirea de platforme de depozitare. Totodată, ministrul a mai menționat că schimbările climatice vor provoca secete severe și inundații devastatoare. Pentru a diminua cât mai mult posibil efectele acestora, în Planului Național de Redresare și Reziliență, pentru componenta Managementul Apei s-a alocat un buget de 1,462 miliarde euro.

„De Ziua Mondială a Apei, în această perioadă, se desfășoară evenimente și acțiuni menite să aducă în atenția publicului larg importanța apelor subterane. În acest context, am solicitat Administrației Bazinale de Apă Crișuri să prezinte spre avizare forma actualizată a Planului de Management aferent perioadei 2022 - 2027. Acest document este cel mai important instrument de implementare a Directivei europene Cadru Apă și se actualizează din șase în șase ani. Planul de Management are ca scop atingerea obiectivelor de mediu pentru toate corpurile de apă, inclusiv pentru cele subterane. Pentru a îndeplini însă obiectivele de mediu este necesară aplicarea unor măsuri. La nivelul spațiului nostru hidrografic, în următorii șase ani, planificarea costurilor totale pentru implementarea măsurilor este estimată la 1,12 miliarde euro, din care, ponderea valorică cea mai mare o au măsurile ce vizează dezvoltarea infrastructurii de colectare și epurarea a apelor uzate din aglomerări, adică aproximativ 89% din totalul costurilor”, a precizat prefectul Dumitru Țiplea, președintele Comitetului de Bazin Crișuri.

În perioada 2022 - 2027, în spațiul hidrografic Crișuri va continua implementarea măsurilor pentru aglomerările umane, activitățile industriale precum și pentru alterările hidromorfologice. Aceste tipuri de măsuri sunt similare cu cele implementate pe parcursul ciclului anterior de planificare 2016 - 2021. Există însă și măsuri noi recomandate de Comisia Europeană care vizează: stocarea naturală a apei, reducerea pierderilor de apă, asigurarea apei potabile, reutilizarea apei precum și măsuri în contextul schimbărilor climatice. Planului de Management actualizat are planificate și măsuri adiționale aferente implementării Directivei privind utilizarea durabilă a pesticidelor în agricultură care au efecte asupra apelor subterane.

„Este important să menționăm că acest Plan de Management s-a elaborat cu participarea tuturor părților interesate. Astfel, în perioada 2018 - 2021, Administrația Bazinală de Apă Crișuri a organizat procesul de consultare publică în trei etape. Pentru fiecare etapă în parte, specialiștii noștri au oferit părților interesate posibilitatea de a transmite observații și propuneri, iar pentru publicul larg, s-au desfășurat mai multe campanii de informare prin intermediul social-media”, a subliniat Pásztor Sándor, membru în Comitetul de Bazin Crișuri.

Planul de Management actualizat al Spațiului Hidrografic Crișuri a fost avizat de toți membrii Comitetului de Bazin devenind astfel parte din Planul Național de Management care, la rândul său, va parcurge procedura de Evaluarea Strategică de Mediu, urmând ca apoi să fie aprobat prin Hotărâre de Guvern și publicat în Monitorul Oficial.