Comisia Municipală de Urbanism și Amenajare a Teritoriului a aprobat joi, 3 iunie, amenajarea a două zone urbane (în Parcul Petofi Sandor și pe malul Crișului Repede) pentru desfăşurarea „Street Delivery Oradea”, în perioada 18 - 20 iunie.

Zone urbane temporare

Fundația Cărturești a solicitat avizul consultativ al Arhitectului Șef pentru amenajarea a două spații diferite în vederea derulării evenimentului „Street Delivery Oradea”, care va avea loc în perioada 18 - 20 iunie. Cele două spații sunt: Parcul Petofi Sandor și malul Crișului Repede, în dreptul străzii Principatelor Unite (zona cuprinsă între Podul Decebal și Podul Centenarului). „Amenajările vor avea un caracter temporar, pe durata derulării evenimentului, comisia stabilind obligația organizatorului ca după eveniment să aducă amplasamentul la starea inițială. Totodată, condiția cerută de comisia CMUAT este ca amenajările propuse să fie minim invazive”, precizează Primăria Oradea.

Amenajarea care vizează malul Crișului Repede va cuprinde instalarea unei platforme ponton în vederea lansării pe apă a unor ambarcațiuni de agrement, dar și instalarea unui panou informativ cu informații privind biodiversitatea - vegetația specifică zonei Crișului. În Parcul Petofi Sandor tema amenajării este „Leapșa - orașul, loc de joacă urbană”. Astfel, în parc se vor amenaja zone de joacă destinate copiilor, zonă de expoziții destinată studenților de la arhitectură și elevilor de la Liceul de Arte, o zonă de fitness, o zonă de yoga, dar și spații pentru muzică și teatru, iar în jurul fântânii din parc (pe zona pavată) vor fi punctele de street food.

„Proiectul fundației pentru cele două amenajări, cea de pe malul Crișului și cea din Parcul Petofi Sandor, a primit avizul Arhitectului Șef, sub condiția respectării normelor de mediu, urmând ca proiectul să primească acordul și din partea celorlalte direcții din Primăria Oradea”, a mai menţionat municipalitatea.

„Încurajez acest gen de evenimente în orașul nostru, deoarece oamenii, în special copiii, împreună cu părinții și bunicii lor, au nevoie după această perioadă grea de pandemie și nu numai, să se întâlnească în parcuri, în zonele verzi ale orașului, în zonele deschise, să redescopere natura și bucuria de a fi împreună în aer liber, în comunitatea din care fac parte”, a declarat viceprimarul Arina Moș.

Imobil de locuințe în zona Ciheiului

Pe de altă parte, în cadrul Comisiei de Urbanism a fost discutată solicitarea de avizare a PUZ de către Arhitectul Șef pentru reconversie funcțională din M4 în M1 (mai exact schimbarea prin PUZ a zonei funcționale în vederea creării condițiilor pentru construirea acestui tip de imobil cu structură funcțională mixtă), în vederea construirii imobilului de locuințe colective cu alimentație publică și funcțiuni complementare la parter și etajul 1, aparthotel la etajele superioare și împrejmuire teren, în zona Ciheiului.

Imobilul va avea regim de înălțime S+D+P+9E+Er, cu parcări la subsol și demisol. De asemenea, construcția va avea 100 de apartamente și 100 de locuri de parcare aferente acestora, plus alte 84 de apartamente de închiriat în regim hotelier și 25 de locuri de parcare destinate lor. Alte 65 de locuri de parcare vor reveni spațiului de alimentație publică care urmează să fie realizat și tot atâtea locuri de parcare destinate spațiilor comerciale. Proiectul mai prevede zone verzi, alei carosabile și pietonale. Proiectul a primit aviz favorabil.

Bloc de locuințe și grădiniță în zona străzii Goga

Tot în cadrul CMUAT s-a cerut avizul favorabil al Arhitectului Șef pentru construirea unui bloc de locuințe pe fosta incintă Cominca, zona străzii Octavian Goga. Imobilul va avea un regim D+P+8E și presupune 258 de apartamente, un spațiu comercial, parcări și o grădiniță de 600 mp. Unitatea de învățământ preșcolară va deservi trei grupe de copii, respectiv un număr maxim de 30 de preșcolari. Și în acest caz s-a dat aviz favorabil.

Spațiu urban dedicat arhitecţilor Vago Jozsef și Laszlo

Fundația de protejare a monumentelor istorice din județul Bihor a primit aviz favorabil pentru amenajarea unui spațiu urban dedicat arhitecţilor Vago Jozsef și Laszlo. Acesta va fi realizat în Ansamblul Universităţii din Oradea (fosta Școală de Jandarmi). „Intervenția este minim invazivă și va conține piese de mobilier urban și componente artistice recuperate de la diverse șantiere de reabilitare a unora dintre construcțiile proiectate de frații Vago în Oradea. Amenajarea constă în organizarea unui mic platou pietonal (aprox. 40 mp), pe care se vor amplasa obiectele recuperate (elemente de gard, stâlp decorativ de iluminat). De asemenea, intervenția presupune și amplasarea a două bănci”, a menţionat Primăria Oradea.