Managerul Bibliotecii Naţionale a României, prof. univ. dr. Adrian Cioroianu, a fost prezent miercuri seara la Colocviile Muzeului Ţării Crişurilor, un eveniment de marcă prin care s-a reluat oficial seria de manifestări cultural ştiinţifice ale muzeului.

Organizat de instituția muzeală și Centrul de Studii Interdisciplinare Oradea-Chișinău, aflat sub egida Academiei Române, în parteneriat cu Consiliul Județean Bihor, Biblioteca Națională a României, Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai” Oradea, Primăria Municipiului Oradea și Universitatea din Oradea, evenimentul a cuprins două momente de înaltă ținută:  conferința „Constanțe istorice și rupturi generaționale. Scrierea și rescrierea istoriei sub ochii noștri”, susținută de prof.univ.dr. Adrian Cioroianu, urmată, la ora 18.00, de lansarea cărții A fost odată ca niciodată Partidul Comunist Român. 1921-2021. Pentru o istorie dezinhibată a „viitorului luminos”, al cărei editor este prof. univ. dr. Adrian Cioroianu.

Volumul, publicat la Editura Polirom în 2021, a fost realizat la împlinirea unui secol de la crearea Partidului Comunist Român și propune o amplă reconstituire a începuturilor fenomenului care a determinat într-o manieră covârșitoare traiectoria istorică a României în ultimul secol. Autorii textelor reunite în volum au reușit să valorifice un important material documentar reușind astfel să prezinte atât imaginea generală a mișcării comuniste, cât și o aplecare detaliată asupra modului în care extrema stângă și-a construit identitatea, mecanismele și concepțiile.

„Miza cărții este să prezinte pe baza arhivelor o parte din istoria și biografiile, cât mai reale, ale comuniștilor români ce activau în perioada interbelică sau în primii ani ai războiului”, a precizat Adrian Cioroianu. Volumul prezintă procesele pe care le-au avut cu sistemul de justiție românesc, în fața căruia cu toții erau pasibili de un păcat originar: erau comunişti. „A fi comunist în anii 1930 sau la începutul anilor 1940 însemna a fi un admirator al satrapului Stalin de la Kremlin. Spre stupefacția și neplăcerea justiției românești - ca și spre potențiala noastră uimire dezagreabilă astăzi -, astfel de admiratori au existat în România" a spus Adrian Cioroianu.
Moderatorul manifestării a fost prof. univ. dr. Gabriel Moisa, istoric și manager interimar al Muzeului Țării Crișurilor Oradea - Complex Muzeal.