La Biblioteca Județeană „Gheorghe Şincai” Bihor, ieri a avut loc lansarea proiectului „CODE Kids - Copiii fac coding în bibliotecile publice” din regiunea de nord a României. Evenimentul a fost organizat de bibliotecă în parteneriat cu Fundația Progress și Asociația ETIC.

 

În județul Bihor, proiectul este susținut la nivel local de către bibliotecarele Talida Bitea (Biblioteca Publică Locală Nucet), Daniela Gherlea (Biblioteca Publică Locală Roșia), Anca Laza (Biblioteca Publică Budureasa), Marinela Aristan (Biblioteca Publică Mădăraș) și Anca Potre (Biblioteca Publică Sânmartin).

Biblioteca Județeană „Gheorghe Şincai” Bihor va oferi suport în organizarea cursurilor de formare inițială în coding pentru bibliotecari locali și copii cu rolul de ambasadori ai proiectului.

„Activitatea se adresează bibliotecarilor din cadrul proiectului, CODE Kids - Copiii fac coding în bibliotecile publice”. Este un eveniment care reunește bibliotecari din trei județe din regiunea de nord a României - Sălaj, Bihor și Timiș, câte cinci bibliotecari din fiecare județ, care reprezintă 15 comunități rurale sau urban mic. Această întâlnire este orientativă, o întâlnire introductivă, pentru a-i face să înțeleagă primii pași în cadrul proiectului. După această întâlnire, urmează ca ei să se întoarcă în comunitate, să selecteze ambasadori din rândul copiilor din comunitate și să participe la următorul training, training în care ei își dezvoltă competențele și învață lucruri legate de coding și abilitățile de programare”, ne-a declarat Ovidiu Ana, manager de proiect, Fundația Progress.

 „În cadrul evenimentului, vom face o prezentare a proiectului, vom răspunde întrebărilor partenerilor noștri, și vom avea o lecție demonstrativă în care le vom arăta exact ce fac copiii și ce presupune activitatea de coding, pentru că atunci când auzim ,coding’ și ,programare’ ne gândim la limbaje de programare complicate, la activități complexe, dar nu este așa. Vrem să distrugem acest mit și să arătăm că într-o bibliotecă se pot face activități de coding și copiii pot învăța lucruri accesibile”, a adăugat managerul de proiect.

Proiectul „CODE Kids – Copiii fac coding în bibliotecile publice” are ca scop crearea unei comunități active de copii, tineri și bibliotecari prin înființarea a 30 de cluburi de coding în 30 de biblioteci publice din șase județe din diferite zone ale României (Argeș, Vâlcea, Gorj, Timiș, Bihor și Sălaj).

„Aceste cluburi vor contribui la dezvoltarea competențelor digitale ale copiilor și la implicarea acestora în viața comunității din care provin prin rezolvarea unor teme digitale creative. Prin activitățile de formare și atelierele organizate în cadrul cluburilor de coding nou înființate, este deschisă o altă fereastră către explorarea lumii digitale cu oportunitățile sale de dezvoltare și învățare, astfel încât 380 de copii din mediile rural și urban mic, cu vârste cuprinse între 10 și 14 ani, să fie încurajați să se implice activ și chiar să urmeze o carieră în tehnologie”, a spus și Arina-Bianca Rusu, asistent de proiect în cadrul Fundației Progress.

„CODE Kids - Copiii fac coding în bibliotecile publice” este un proiect al Fundației Progress din Bistrița, realizat în parteneriat cu Asociația ETIC, cu sprijinul financiar al Fundației Româno-Americane.