Regulamentul de supraimpozitare a clădirilor neîngrijite și abandonate din Municipiul Oradea se va schimba. Cea mai importantă modificare se referă la introducerea unor criterii pentru clădirile industriale abandonate, care, până în prezent nu au putut fi supraimpozitate, cu toate că multe dintre ele se află într-o stare avansată de degradare.

Cele două modificări sunt, în prezent, în dezbatere publică. „Făcând o analiză a clădirilor care au fost supraimpozitate până în momentul de față am constatat că pentru clădirile industriale, din păcate, actualul regulament nu are niște criterii fără echivoc, ceea ce a făcut ca cea mai mare parte dintre ele să nu fie supraimpozitate, deși siturile industriale cum ar fi Avântul, fabrica de ulei Interoil sau alte situri din zona industrială veche de pe Șoseaua Borșului, arată foarte prost. Ca atare, pentru a pune o presiune suplimentară pe cei care le dețin în proprietate și care de 15-20 de ani nu fac nimic acolo și lasă zone întinse de zeci de hectare în Municipiul Oradea abandonate, am hotărât să propunem această clarificare prin care să le putem include în supraimpozitare”, a declarat primarul Ilie Bolojan.

A doua modificare se referă la simplificarea indicatorilor care se aplică în cazul supraimpozitării pentru clădirile rezidențiale, iar starea tehnică corespunzătoare sau necorespunzătoare să fie stabilită în urma întocmirii notei tehnice de constatare. Prin simplificarea acestor grile, clădirile degradate vor putea fi supraimpozitate, proprietarii acestora aflându-se în două situații: ori apelează la schema de sprijin care este în funcțiune în Oradea (credite pentru reabilitarea fațadei, scutiri de impozit pe cinci ani de zile, întocmirea proiectului tehnic gratuit), sau vor fi supraimpozitați, fiind nevoiți să plătească un impozit majorat cu 500%.

„Aceste măsuri combinate, pe de o parte de susținere și pe de altă parte coercitive, au dus la o creștere importantă în ceea ce privește numărul de autorizații de construcție și de reabilitare în ultimii trei ani de zile. În prezent avem aproximativ 270 de clădiri, cea mai mare parte deținute de persoane fizice și cam o treime de persoane juridice, care sunt în sistemul de supraimpozitări în Oradea, acesta fiind un număr relativ mic de clădiri”, a spus primarul Ilie Bolojan.