CJ Bihor şi-a dat acordul, urmează Consiliul Local Oradea - Se înfiinţează Air Oradea
Consiliul Judeţean Bihor a aprobat, în şedinţa extraordinară de ieri, înființarea companiei aeriene locale - Air Oradea, urmând ca azi să fie aprobată şi de Consiliul Local Oradea. Compania va opera, din luna martie a anului viitor, curse zilnice spre Bucureşti (câte trei pe zi în cursul săptămânii, câte două pe zi în weekend), iar din octombrie 2022 şi curse internaţionale.
Înfiinţarea companiei aeriene locale, anunţată în luna august de preşedintele CJ Bihor, Ilie Bolojan, şi de primarul Oradiei, Florin Birta, a intrat în linie dreaptă. Ieri, consilierii judeţeni şi-au dat acordul pentru înfiinţarea societăţii Air Oradea, care va avea un capital social de 15 milioane de lei. Primăria Oradea deține 60% din acțiuni, respectiv 9 milioane de lei, iar aportul Consiliului Județean Bihor este de 40%, respectiv 6 milioane de lei. Compania aeriană va avea sediul la Aeroportul Oradea, într-un spațiu cu o suprafață de 6,45 mp. Proiectul de înfiinţare va fi supus aprobării Consiliului Local Oradea în şedinţa ordinară de azi.
Înainte de şedinţa CJ Bihor, primarul Florin Birta şi preşedintele CJ Ilie Bolojan au susţinut o declaraţie de presă la aeroport, în care au venit cu informații concrete legate compania aeriană înfiinţată în baza parteneriatului încheiat între cele două administraţii publice.
„Estimam că în cursul lunii septembrie această companie va fi înființată și suntem azi (ieri, 29 septembrie - n.r.) în situația în care în ședința Consiliului Județean din această după-amiază și în ședința Consiliului Local de mâine, pe masa consilierilor județeni și locali se va afla spre aprobare materialul de înființare a companiei aeriene. Am făcut săptămâna trecută inclusiv rezervarea de denumire. Compania se va numi SC Air Oradea SA și va avea ca un capital social de aproximativ 3 milioane de euro. Ea va fi împărțită după cum urmează: 60% din capitalul social va fi deținut de municipiul Oradea, iar 40% de către Consiliul Județean. Ce urmărim prin această companie aeriană? Cu siguranță dezvoltarea transportului aerian în Oradea și în județul Bihor, atragerea investițiilor, atragerea turiștilor și, bineînțeles, crearea unei mase critice de pasageri care să frecventeze Aeroportul din Oradea. Pentru înființarea acestei companii am efectuat un business plan care va fi prezentat în următoarea perioadă, în care va fi stabilit cum va funcționa compania”, a declarat primarul Florin Birta.
Potrivit lui Birta, în baza business planului vor fi luate deciziile privind tipul de avioane cu care se va opera - Jet sau ATR cu elice, precum şi cea privind achiziționarea sau închirierea lor. „Cert este că, din primăvara anului viitor, vom avea un plan de zbor cu trei curse zilnice între Oradea și București, dus-întors, de luni până vineri, și două curse în week-end, sâmbătă și duminică, plus patru curse externe pe săptămână, cu care ne vom conecta la patru hub-uri internaționale, pe care le vom anunța într-un viitor apropiat”, a mai menționat primarul.
„Urmează ca în toamna acestui an să declanșăm procedura de licitație pentru închirierea echipajelor care vor opera pe aeronavele care vor zbura sub brandul Air Oradea. Acesta este un proiect strategic important pentru Oradea și pentru județul Bihor pentru că asigurând o conectivitate aeriană cu capitala țării noastre și cu câteva hub-uri europene, vom pune Oradea pe harta globală a dezvoltării în așa fel încât să fim mult mai atractivi pentru investiții în anii următori, pentru a oferi mai multe oportunități, salarii mai bune și o mai bună calitate a vieții”, a declarat președintele CJ Bihor, Ilie Bolojan.
Obiectivul este ca din luna martie, anul 2022, să înceapă, cu două aeronave, operarea zborurilor Oradea - București (minim 3 zboruri/ zi în zilele lucrătoare și minim 2 zboruri/ zi în zilele nelucrătoare), iar din octombrie 2022, să devină operaționale cursele către unul sau două aeroporturi internaționale din vestul Europei (minim un zbor/zi).
Mă bucur să aud asta pentru că circul destul de des cu avionul la București unde mă duce interesul sau uneori necazurile. Primesc pentru că sunt pensionar și eu și soțul câte 6 bilete de mers cu trenul pe care nu le folosim,oare s ar putea face ceva ca să primim macar 2 de mers cu avionul? E o întrebare, oricum să stai în tren până în București 12-14 ore,e prea mult.