După desfiinţarea Ansamblului Crişana şi după două încercări eşuate de a înfiinţa un alt ansamblu folcloric în cadrul Centrului Judeţean de Cultură, conducerea Consiliului Judeţean Bihor a găsit o altă soluţie: va externaliza „serviciile folclorice”. Pentru asta va fi organizată o licitaţie, la care sunt aşteptate să participe ansamblurile dispuse să susţină 8 spectacole pe lună, contra a maximum 20.000 euro.

„După ce s-a desfiinţat Ansamblul Crişana am încercat să înfiinţăm un alt ansamblu în cadrul Centrului de Cultură al Judeţului. Pentru că nu am obţinut voturile necesare, am luat decizia să externalizăm serviciile folclorice”, a anunţat ieri preşedintele CJ Bihor, Ilie Bolojan. De selectarea ansamblului se va ocupa Centrul de Cultură al Judeţului Bihor, căruia i s-au trasat două condiţii: nivelul financiar maxim trebuie să fie de 20.000 euro/lună, ceea ce înseamnă, potrivit lui Bolojan, 70% din fondul de salarii al Ansamblului Crişana, care avea doar câteva spectacole pe an; să susţină câte două evenimente săptămânal - unul în cursul săptămânii, celălalt la sfârşit de săptămână. „Asta înseamnă că vom avea opt evenimente realizate de acest ansamblu lunar. Sperăm să găsim entităţi interesate”, a declarat Ilie Bolojan, adăugând că dacă iniţiativa va avea succes va fi aplicată şi în cazul altor servicii. „Sper ca propunerea va fi aprobată de consilierii judeţeni. Nu văd de ce nu ar dori să aibă servicii folclorice”, a afirmat preşedintele CJ Bihor. Propunerea va fi supusă aprobării în şedinţa de joi, 16 septembrie a CJ, însă conducerea administraţiei judeţene nu are emoţii, pentru acest proiect fiind nevoie de doar jumătate plus unul din voturi, nu de două treimi ca în cazul propunerii de înfiinţare a Ansamblului „Ţara Crişurilor”.

Reamintim că Ansamblul Artistic Profesionist „Crişana” a fost desfiinţat din cadrul Teatrului „Regina Maria” prin hotărârea CJ Bihor din 5 august, însă tentativa de înfiinţare a Ansamblului Artistic Profesionist „Ţara Crişurilor” în cadrul Centrului de Cultură al Judeţului Bihor a eşuat de două ori - atât în şedinţa CJ din 5 august, cât şi în şedinţa din 23 august, voturile liberalilor (23) nefiind suficiente pentru adoptarea propunerii venite din partea conducerii administraţiei judeţene.