Consilierii judeţeni au mandatat conducerea Consiliului Judeţean Bihor să poarte negocieri cu BCR pentru modificarea contractului de credit încheiat între cele două părţi. Mai exact, aceştia au propus ca creditul să poată fi rambursat în rate, pe măsură ce se vând obligaţiunile ce vor fi emise de CJ Bihor în acest an şi nu într-o singură rată, la sfârşitul anului, aşa cum se prevede acum.

Întruniţi, ieri, în şedinţă ordinară, consilierii judeţeni au adoptat o hotărâre prin care propun modificarea contractului încheiat cu BCR. Aleşii propun ca plata creditului să se facă imediat ce se încasează banii pentru obligaţiunile ce vor fi emise de CJ Bihor, în mai multe rate şi fără penalităţi sau comision de rambursare. "Creditul se va rambursa în rate, conform sumelor realizate din vânzarea de obligaţiuni emise de Consiliul Judeţean Bihor prin intermediul BCR, până cel târziu la 31 decembrie 2010, fără să fie percepute penalităţi sau comision de rambursare", se prevede în hotărârea adoptată de consilierii judeţeni. "De negocierea contractului ar trebui să se ocupe conducerea Consiliului Judeţean", susţine Szabo Odon, consilier UDMR. Acesta consideră că BCR ar putea să accepte modificarea contractului, chiar şi în aceste condiţii. "Dacă BCR nu va accepta, ne vom întruni într-o nouă şedinţă extraordinară", a adăugat Szabo.

În anul 2007, CJ Bihor a contractat cu BCR o linie de finanţare în valoare de 81.400.000 lei, stabilindu-se pentru aceasta o perioadă de tragere de 3 ani şi rambursarea într-o rată unică, scadentă la data de 4 iulie 2010. Contractul a fost prelungit până la 31 decembrie 2010, dar a rămas prevăzut în contract că rambursarea se va face într-o singură rată. Iniţial, în şedinţa de ieri, consilierii judeţeni au vrut să adopte o propunere prin care scadenţa contractului să coincidă cu data la care vor fi încasate sumele provenite din vânzarea obligaţiunilor, dacă aceasta ar avea loc înainte de 31 decembrie, însă vicepreşedintele CJ Bihor, Alexandru Kiss, a cerut ca plata să fie făcută în mai multe rate, în funcţie de încasările avute, pentru a se evita plata dobânzii şi pentru credit, şi pentru obligaţiuni. Până la urmă a fost adoptată propunerea făcută de Kiss.