Anchetat de DNA Oradea pentru presupuse fapte de corupţie, chestorul Liviu Popa, inspectorul şef al IPJ Bihor şi-a înaintat, miercuri seara, demisia din Poliţie. Joi dimineaţa s-a răzgândit şi a depus la IGPR un alt document, prin care solicita să fie anulat primul, cel prin care solicitase iniţial încetarea raporturilor de serviciu. Florin Sîrcă, şeful Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul IPJ Bihor şi-a depus şi el demisia, tot miercuri, în timp ce şeful Poliţiei Municipiului Beiuş, Remus Indrei, a depus, în urmă cu două săptămâni, un document prin care solicită încetarea raporturilor de serviciu prin pensionare.

Inspectoratul General al Poliţiei Române a confirmat, ieri dimineaţă, faptul că inspectorul şef al IPJ Bihor, Liviu Popa, şi-a înaintat demisia. Potrivit Biroului de presă al IGPR, instituţia a primit un document prin care Popa solicita încetarea raporturilor de serviciu, actul fiind înaintat conducerii Ministerului de Interne. După câteva ore însă, chestorul s-a răzgândit şi a transmis un alt raport prin care solicita anularea primului document. În ceea ce îl priveşte pe şeful Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice, Florin Sîrcă, acesta şi-a depus tot miercuri, demisia din Poliţie. Remus Indrei, şeful Poliţiei Beiuş a solicitat şi el, în urmă cu două săptămâni, să iasă la pensie. Potrivit purtătorului de cuvânt al IPJ Bihor, subcomisarul Alina Dinu, cele două rapoarte, respectiv ale lui Sîrcă şi Indrei, au fost transmise la IGPR pentru soluţionare. În ceea ce priveşte situaţia ambiguă a lui Liviu Popa, lucrurile au fost clarificate de Ministerul de Interne, ieri după amiază.

„Ministrul afacerilor interne, Ioan-Dragoș Tudorache, a dispus luarea măsurilor administrative necesare pentru eliberarea din funcție a inspectorului șef al Inspectoratului de Poliție al Județului Bihor, chestor de poliție Liviu Popa, și punerea acestuia la dispoziția unității. Conducerea Inspectoratului de Poliție al Județului Bihor urmează să fie asigurată de unul dintre adjuncți”, se arată într-un comunicat de presă transmis de MAI. Liviu Popa, absolvent al Academiei de Poliţie din Bucureşti, şi-a început activitatea în anul 1995, ca ofiţer la Serviciul pentru Combaterea Criminalităţii Economico-Fincanciare din cadrul IPJ Bihor. Timp de doi ani, între 2003 şi 2005 a fost detaşat la DNA Oradea iar în 2005 a fost numit şef al IPJ Bihor. Între 2009 şi 2010 a ocupat funcţia de Director General al Direcţiei Generale Anticorupţie iar în perioada 2010-2012 a fost inspector general al Inspectoratului General al Poliţiei Române. Din 2012 a revenit la conducerea IPJ Bihor. Într-un interviu acordat, miercuri, pentru ziare.com, ministrul de Interne, Dragoş Tudorache a precizat, referitor la cazul şefului IPJ Bihor, că nu i se pare o atitudine potrivită cu funcţia ca un şef din Poliţia Română să plimbe maşina unui şef de partid. De asemenea, întrebat ce va face în acest sens, ministrul a răspuns: „Veţi vedea mâine dimineaţă”. Liviu Popa a fost implicat într-un accident rutier pe centura municipiului Braşov, în data de 5 septembrie, în timp ce conducea maşina lui Vasile Blaga. Luni, în aceeaşi zi în care în Bihor se desfăşurau percheziţii acasă la Liviu Popa şi la sediul IPJ Bihor, Vasile Blaga a fost citat la sediul DNA Bucureşti. După declaraţiile lui Blaga la ieşirea de la audieri, în spaţiul public au fost vehiculate tot felul de ipoteze. Fie că Liviu Popa se îndrepta spre Bucureşti pentru că i se pregătea un post important în MAI după demisia lui Petre Tobă, fie că inspectorul şef al IPJ Bihor ar fi încercat să muşamalizeze accidentul sau chiar că în maşina pe care acesta o conducea a fost găsită o sumă mare de bani. Pe de altă parte, DNA nu a comunicat deocamdată ce acuzaţii i se aduc chestorului Liviu Popa în dosarul instrumentat de procurorii anticorupţie din Oradea. Potrivit unor surse neoficiale, Popa ar fi acuzat de luare de mită în formă continuată.