Cantina Spitalului Municipal, închisă definitiv - Angajații furau ca-n codru
Un control al DSVSA Bihor, făcut luna trecută la cantina Spitalului Municipal, a scos la iveală nereguli care au determinat conducerea unităţii să decidă închiderea ei definitivă.
Cu această ocazie, managerul Foncea a descoperit că din cantină se fura ca din codru, iar în anumite perioade depozitul colcăia de șobolani. Pacienții primesc hrană printr-o firmă de catering.
Pe 25 iulie, în urma unui control al Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Bihor, cantina Spitalului Clinic Municipal „Dr.Gavril Curteanu” a fost suspendată temporar.
„Ni s-a spus că dacă facem curat până pe 26 vom putea continua activitatea. Am mobilizat vreo 30 de oameni toată ziua și noaptea pentru că a doua zi nu aveam unde să gătim și cum să servim masa. A fost o situație limită. În 26, la ora 8.00, am depus la DSVSA, pe proprie răspundere, hârtiuța că este în regulă și să-mi asum că vom găti prânzul pentru pacienți, lucru care s-a și întâmplat. Au venit apoi în control, ne-au îngăduit să facem mâncare, cu rezerva că în 30 de zile să ne conformăm normativelor. Am gătit vineri, sâmbătă, duminică. Luni, la nivel de consiliu director, am hotărât că nu avem cum să ne conformăm acelor normative. Era imposibil să aducem o cantină ruinată funcțional la un standard european, cum era cel solicitat de DSVSA. În orice moment ulterior, puteam fi pasibili de o altă vizită inopinată cu suspedarea aferentă a activității. Comitetul director a făcut o analiză și a decis ca în acea perioadă de 30 de zile, în care trebuie să ne conformăm, să gătim în altă parte, să găsim un catering. Am făcut o cerere și am primit de la DSVSA o ordonanță de încetare a activității la cantină. Micul dejun rece îl gătim tot noi. Produse ambalate individual. În momentul de față, varianta de contractare a serviciilor de furnizare hrană cu o firmă exterioară, nu externalizare, ci contractare a acestui serviciu, este cea mai bună, cel puțin până în 31 decembrie. Și Spitalul Județean, și Spitalul Municipal vor să aibă o cantină unică. Problema este că a construi un astfel de spațiu și a-l dota aferent costă probabil peste un milion de euro. E mai greu cu banii”, a spus managerul Dacian Foncea.
Dacă nu curge, picură!
Pe 26 iulie, Comitetul Director al Spitalului s-a întrunit pentru a discuta situația cantinei, ocazie cu care au fost date cărțile pe față. Conform explicațiilor din Hotârârea Comitetului Director „niciodată, de 8 ani încoace, de când cantina funcționează, nu a existat o evidență financiar-contabilă cu acuratețea necesară impusă de legislația în vigoare, privind corelația între materia primă și ingredientele eliberate din magazie, consumul utilizat în prepararea hranei, returul în magazie a plusului și numărul de pacienți din listele zilnice de meniu. După calculația costului pe meniu zilnic, se constată că sunt diferențe semnificative (deseori de ordinul sutelor) între pacienții serviți cu hrană și materia primă scoasă din depozit (...). Se constată că, din punct de vedere administrativ funcțional, proiectul de cantină este unul cu carențe majore: clădire improprie, echipamente uzate fizic și moral, instalații deficitare. Se înregistrează probleme majore legate de transportul alimentelor. În anumite perioade din an se impun deratizări suplimentare și de mare amploare, din cauza populației numeroase de șobolani. Pe linie de aprovizionare achiziții se întâmplă deseori ca furnizorii să nu onoreze comenzile întocmai, fapt ce determină necesitatea modificării imediate în cursul zilei a meniului și adaptarea la materia primă existentă în depozit. Se concluzionează că pe lângă aceste disfuncționalități de aprovizionare, personalul angajat al cantineu fură carne, mezeluri, alimente, ingrediene, legume, fructe, care sunt scoase pe lista de meniu, dar nu se regăsesc în hrana servită pacienților. Managerul de securitate și ceilalți membri ai comisiilor de control au concluzionat scriptic aceste aspecte, iar pentru un asistent dietetician este sesizată comisia de disciplină în acest sens”.
„În ceea ce privește oamenii angajați la cantină, este o decizie emisă imediat după acest control, în care am redus, conform Codului muncii, norma de muncă a personalului cu 20%, și toți cei 24 de angajați sunt într-o perioadă de evaluare, inclusiv întreaga activitate. Pentru cantină s-a luat decizia, în ceea ce privește angajații, sunt două variante: sau vor pleca acasă toți cei 24, pentru că nu au știut să-și gestioneze activitatea și să aibă o cantină curată de-a lungul anilor, sau, dacă tot avem deficit de personal, de îngrijitori de curățenie, să creăm posturi pentru a le oferi o variantă. Și într-o variantă, și în cealaltă vom respecta prevederile Codului muncii”, a mai spus managerul Spitalului Municipal, Dacian Foncea.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.