În prima jumătate a lunii iunie, în judeţul Bihor au fost organizate peste 60 de acţiuni de ecologizare în cadrul Campionatului bihorean al curăţeniei, organizat de ADI Ecolect, cantitatea de deşeuri colectată fiind de două ori mai mare decât până acum.

Pe de altă parte, în concursul dedicat elevilor, premiile vor consta în vouchere în valoare de câte 1.000 lei, care vor fi folosite pentru achiziţionarea de articole sportive.

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Bihor Mircea Mălan, care este şi preşedinte al Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Ecolect Group (ADI Ecolect), a prezentat ieri stadiul derulării campaniei „Iunie - luna curățeniei în județul Bihor”, în cadrul căreia se desfăşoară două concursuri: Campionatul bihorean al curățeniei şi EcoProvocarea.

„După 15 zile, constatăm următoarele realităţi: toate primăriile din Bihor s-au înscris în concurs, iar până acum ne-au fost comunicate peste 60 de acţiuni de ecologizare. Continuă să ne vină informaţii şi poze de la alte acţiuni de ecologizare pe care le centralizăm la ADI Ecolect. Totodată, sunt programate multe acţiouni în a doua parte a acestei luni”, a menţionat Mălan. El a anunţat că a avut întâlniri cu operatorii de salubritate din judeţ pentru a analiza activităţile derulate până acum şi problemele cu care s-au confruntat pentru a vedea „ce vulnerabilităţi pot apărea”. Aceeaşi temă a avut-o şi întâlnirea de marţi, 15 iunie, cu primarii din judeţ. „Peste tot în judeţ întâlnim acţiuni de ecologizare la care participă primarul, angajaţii primăriei, cetăţenii, ONG-uri, companii, bisericile, directorii de şcoli şi elevii, ceea ce este extrem de îmbucurător. Sunt convins că în a doua jumătate a lunii acţiunile vor fi şi mai consistente”, a declarat preşedintele ADI Ecolect. Potrivit acestuia, cantitatea de deşeuri colectată în aceste două săptămâni din iunie a fost de două ori mai mare decât cea colectată în mod normal. Mircea Mălan a mai menţionat că în urma întâlnirilor avute cu mediul de afaceri „pentru a ne sprijini cu sponsorizări pentru fondul de premiere sau cu participare la acţiuni de ecologizare”, până la mijlocul acestei luni s-au strâns peste 200.000 lei. „Toată această mobilizare nu s-ar fi întâmplat fără sprijinul partenerilor noştri: bisericile, Inspectoratul Şcolar, presa locală, Direcţia Silvică, operatorii de salubritate, Agenţia pentru Protecţia Mediului, Universitatea din Oradea”, a mai declarat Mircea Mălan.

În ceea ce priveşte EcoProvocarea, concurs adresat elevilor până în clasa a VIII-a (cu excepţia celor din Oradea), Mălan a anunţat că termenul până la care aceştia pot realiza un desen sau o pictură prin care își vor exprima viziunea asupra protejării mediului înconjutător și/sau asupra colectării corespunzătoare a deșeurilor a fost prelungit până în data de 25 iunie, pentru a coincide cu ultima zi de şcoală. Preşedintele ADI Ecolect a mai precizat că o altă modificare adusă concursului EcoProvocarea se referă la premierea elevilor. Dacă iniţial cei 12 câştigători stabiliți prin tragere la sorți, câte doi din fiecare zonă, primeau câte un voucher în valoare de 1.000 de lei pentru achiziționarea unei biciclete, acum voucherele vor putea fi folosite pentru achiziţionarea oricăror articole sportive de la Decathlon. „Având în vedere că piaţa mondială a fierului s-a schimbat, înregistrându-se o creştere de 40% a preţului fierului, asta se reflectă şi în producţia de biciclete. Astfel, am regândit obiectul voucherelor în valoare de câte 1.000 lei pe care le vor primi cei 12 copii. Am discutat cu Decathlon, care s-a oferit să sponsorizeze acest concurs cu 12.000 lei, exact valoarea celor 12 vouchere, astfel încât copiii să nu fie limitaţi la biciclete, ci să poată să-şi cumpere orice altceva în valoare de 1.000 lei”, a mai afirmat Mircea Mălan.