Aproximativ 70 de directori, primari și angajați de la mai multe instituții din județul Bihor au participat ieri, de la ora 10.00, în sala mare a Prefecturii, la lansarea etapei a II-a a campaniei „Informare acasă! Siguranță în lume”, derulată de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni.

La prezidiul evenimentului, moderat de vicepreședintele Consiliului Județean Bihor Ioan Mang, au stat secretarul de stat în Ministerul Românilor de Pretutindeni, Lilla Debelka, subprefectul Iulius Delorean, Dorina Mărcuț din cadrul Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane – Centrul Regional Oradea și Loredana Rusu de la Autoritatea Electorală Permanentă.

„Scopul campaniei „Informare acasă! Siguranță în lume” este de a informa cetățenii despre drepturile pe care cei care vor să se stabilească în afara granițelor le au în țările membre UE, precum și despre riscurilor la care se expun odată cu decizia de a munci în străinătate. Lipsa acestor informații îi pune pe cetățenii care lucrează în afara țării în situații dificile. Conform datelor statistice numărul victimelor traficului de persoane a scăzut cu 25% și eu cred că acest lucru se datorează campaniei de informare”, a spus, printre altele, Lilla Debelka. Subprefectul Iulius Delorean a adăugat că este a patra întâlnire la nivelul județului pe acest subiect. „Avem cunoștințe că și la plecările simple, cetățenii au probleme cu documentele, nu știu de ce acte au nevoie, de unde să le obțină etc. Chiar și în România sunt multe persoane care au probleme cu privire la drepturile și libertățile pe care le au. Autoritățile publice ar trebui să ia taurul de coarne și să se ocupe serios de informare”, a spus subprefectul de Bihor.

Dorina Mărcuț a subliniat că rezultatele sunt dovada clară că informările își ating scopul iar Loredana Rusu a prezentat modificările legislative care îi va ajuta pe cetățenii din străinătate să își poată exprima mai ușor dreptul la vot.

Campania Națională „Informare acasă! Siguranță în lume!” se derulează în toate cele 41 de județe ale țării și Municipiul București, și este în etapa a doua. În prima etapă, grupul țintă l-au reprezentat elevii, studenții, profesorii și directorii de școli iar în a doua etapă, persoanele adulte interesate de acțiuni lucrative pe teritoriul altor state.

Instituțiile partenere ale Ministerului pentru Românii de Pretutindeni în desfășurarea campaniei menționate sunt: Ministerul Educației Naționale, Ministerul Muncii și Justiției Sociale, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Justiției, Ministerul Fondurilor Europene, Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, Ministerul Tineretului și Sportului, Agenția Națională pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați, Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopții și Agenția Națională împotriva Traficului de Persoane.