Patru din cele şase camioane cu peste 250 de tone de soia modificată genetic, interzisă a fi cultivată în UE, au părăsit fraudulos, în timpul nopţii de sâmbătă spre duminică, baza de recepţie din oraşul Valea lui Mihai.

 

În cursul dimineții de duminică, 31 octombrie, la ora 8.45, polițiștii din Valea lui Mihai au fost sesizați telefonic de un reprezentant al Direcției pentru Agricultură Bihor că, în seara de sâmbătă, 30 octombrie, patru camioane, care fac obiectul unui control efectuat de Direcția pentru Agricultură Bihor împreună cu Garda de Mediu Bihor, încărcate cu soia posibil modificată genetic, ar fi părăsit incinta unei societăți comerciale din Valea lui Mihai.

Acest produs, din punct de vedere al regulamentelor UE şi a legislaţiei naţionale, este interzis a se cultiva pe teritoriul întregii Uniuni Europene.

„Aveau interdicţie de a se mişca din baza de recepţie până la lămurirea situaţiei. Patru din cele şase, cele de Iaşi, au plecat, iar celelalte, cu transportator din Carei, au rămas pe loc, pentru că nu s-a putut colabora cu firma. Şoferii au venit, împreună cu patronul de la firma Agri Transport SRL, au forţat poarta bazei de recepţie, era doar portarul şi au plecat cu cele patru camioane de soia modificată genetic”, a precizat Nicolae Hodişan, directorul Direcţiei pentru Agricultură a Judeţului Bihor. Potrivit acestuia, soia modificată genetic a fost furnizată de doi producători din judeţele Iaşi şi Botoşani, verificaţi de curând de angajaţii de la Garda de Mediu şi Direcţiile Agricole judeţene.

Din verificările efectuate de polițiștii bihoreni la sediul respectivei societăți comerciale, s-a constatat că respectivele camioanele au părăsit curtea societății cu permisiunea șefului unității, conducătorilor autotrenurilor fiindu-le permis accesul în incinta societății și plecarea cu respectivele autocamioane.

Totodată, din verificările efectuate de polițiștii bihoreni, nu s-a constatat săvârșirea vreunei fapte de natură contravențională din competența de constatare și sancționare a poliției sau a vreunei fapte de natură penală.

Polițiștii bihoreni vor efectua verificări la societatea comercială care a expediat transportul, alături de reprezentanții celorlalte instituții cu atribuții în domeniu.