Bursele Mecena unora le fac cu ochiul, altora le fac cu... mâna
Anual, Fundaţia Mecena din Oradea oferă unui număr de 20 de studenţi burse de merit în valoare de 200 lei pe persoană. Deşi predarea dosarelor s-a încheiat anul trecut în 14 noiembrie, tinerii nu au văzut încă niciun ban, de vină fiind, se pare, procesarea lentă a dosarelor, orice altă "ipoteză" fiind contestată cu vehemenţă.
Teren contra acte caritabile
Fundaţia Mecena, patronată de preşedintele Consiliului Judeţean Alexandru Kiss, acordă în fiecare an 20 de burse de merit pentru studenţii silitori din Oradea. Primul pas făcut de tinerii români şi maghiari pentru a ajunge în posesia burselor a fost să îşi depună documentaţia la sediul UDMR sau la Uniunea Studenţilor Maghiari din Oradea. Încă din 2003, de când a fost înfiinţată cu scopul sprijinirii şi susţinerii activităţilor tinerilor dotaţi din oraşul nostru, Mecena şi-a desfăşurat activitatea prin realizarea de acte caritabile. În urma Hotărârii nr. 31 din 30.01.2003, Consiliul Local Oradea a fost de acord să dea fundaţiei în folosinţă, pe o perioadă de 49 de ani, un teren de 10.000 mp în incinta Ştrandului Municipal din urbe - o "afacere" destul de bizară, dacă ne gândim că un metru pătrat de teren în această zonă centrală poate costa câteva sute de euro. Pe acest teren urma să fie construit un centru cultural, ceea ce s-a şi realizat, şi un hotel, însă toate acestea cu condiţia ca în decursul unui an unversitar să se ofere cele 20 de burse, iar 50% din cuantumul lor să revină studenţilor de naţionalitate română. Conform art. 6 al Hotărârii, transmiterea în folosinţă gratuită încetează în situaţia în care Fundaţia Mecena sistează activitatea de acordare de burse şi recompense, acţiune care trebuie verificată anual de către împuterniciţi ai Consiliului Local, neîndeplinirea condiţiilor ducând la anularea dreptului de folosinţă asupra terenului.
Dosarele, la procesat aproape 4 luni
Dacă preşedintele Fundaţiei Mecena, Szabo Odon, ne-a asigurat că nu s-a schimbat nimic faţă de anii precedenţi, există, totuşi, un mic amănunt caree trebuie amintit. Suntem în luna februarie, iar tinerii care aşteaptă nerăbdători veşti despre bursele Mecena mai au, din păcate, de aşteptat. Deşi s-au agitat să depună dosarele până în data de 14 noiembrie 2008, acum, după aproape patru luni, încă nu au primit niciun răspuns. "Dosarele studenţilor sunt încă analizate şi evaluate, iar luna aceasta sigur vom afla numele bursierilor", ne-a asigurat Szabo Odon. Dacă anul universitar trecut tinerii au primit bursele la sfârşitul lunii decembrie, începutul lunii ianuarie, anul acesta îi vor obţine, probabil, la Paşte. Până în momentul de faţă, 120 de tineri, români şi maghiari, au beneficiat pe parcursul anului universitar de 200 de lei lunar.
Nu pe pile ci pe... grile
Pentru burse pot aplica toţi studenţii, indiferent de anul de studiu în care se află. Unul dintre cele trei criterii pe baza cărora se vor acorda bursele este media anului universitar precedent. În cazul studenţilor care de-abia au trecut pragul facultăţii, se va lua în considerare media de la Bacalaureat. "Sunt trei grile pentru punctaj. Nota ultimului an de studiu, iar dacă sunt în anul I, va conta nota de la Bacalaureat. Apoi se punctează prezenţa la sesiunea de comunicări ştiinţifice sau la olimpiadele şcolare, iar ultima proba va fi o verificare de limbă, apoi în faţa unei comisii se va susţine cauza. Se va depune o descriere narativă a ceea ce doresc să realizeze din bursa respectivă, care va fi susţinută în faţa unei comisii", explică Szabo.
Nu-i pentru cine se pregăteşte
Pentru bursele acordate pe anul 2009 s-au înscris aproximativ 50 de tineri. 39 dintre aceştia sunt tineri maghiari şi doar opt sunt studenţi români. Adrian Dume, liderul studenţilor orădeni, este de părere că tinerii români nu au fost suficient informaţi cu privire la data de predare şi conţinutul dosarului pentru acordarea burselor, din această cauză numărul acestora este destul de mic, sub numărul burselor alocate. "Din păcate, a existat o lipsă de comunicare şi nu am fost informaţi aşa cum trebuia. Pe de altă parte, tinerii maghiari au cunoscut mai bine decât noi tot ceea ce ţine de burse", a precizat Adrian Dume.
Fără hotel, că nu sunt fonduri...
Balul de caritate organizat anual de către Fundaţia Mecena are un scop precis şi invitaţi "aleşi pe sprânceană". "În fiecare an, în această perioadă, organizăm un bal, Balul Mecena, la care invităm persoane publice şi organizăm licitaţii pentru strângerea de fonduri", a mai declarat Szabo. Toată "spuma" oraşului se adună pentru a cumpăra obiecte donate de anumite persoane, iar banii sunt oferiţi fundaţiei. "Anul acesta, Balul de caritate va avea loc în toamnă. Banii pe care îi strângem, împreună cu alte sponsorizări, reprezintă fondurile din care reuşim să oferim bursele tinerilor", a mai adăugat Szabo. Astfel, sunt oferite spre licitaţie obiecte de artă, antichităţi, până şi poeziile lui Marko Bella, care au fost cumpărate cu suma de 7.500 de lei.
Cât priveşte continuarea construcţiilor pe terenul din incita ştrandului, acestea nu vor continua în perioada următoare, proiectul hotelului rămânând doar pe hârtie. "Actualmente centrul are o sală de conferinţă, care poartă numele lui Ady Endre, deja dată în folosinţă, iar la hotel se vor începe lucrările când vom avea fonduri", a mai declarat directorul Fundaţiei Mecena.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.