Bunătăţile de Paşti se pot consuma, dar cu măsură
Trecerea bruscă de la o dietă bazată, în mare parte, pe legume şi fructe, la un regim bazat pe carne şi alte alimente produce serioase afecţiuni la nivelul întregului organism dacă sunt consumate în exces. Specialiştii susţin că românii pun pe masa de Paşti produse bogate în carbohidraţi şi foarte multe calorii. Dr. Zoia Bitea, directorul Biroului de Promovare a Sănătăţii din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Bihor, precizează că persoanele care au ţinut post trebuie să fie foarte atente la cantitatea de mâncare şi să nu exagereze, mai ales în primele zile. "Este indicat ca trecerea să fie făcută treptat şi să guste din fiecare câte puţin, dar cu limită", precizează medicul.
Cel mai "devorat" aliment, la ieşirea din postul Paştelui, este carnea de miel care, dacă este consumată în cantităţi mici, nu afectează organismul, mai ales că are un conţinut ridicat de potasiu. Cei care aşteaptă cu sufletul la gură finalul slujbei de Înviere pentru a "da iama" la tradiţionalele bunătăţi necesită o readaptare, de aceea specialiştii recomandă ca, în seara de Paşti, să mănânce la intervale mai mari de timp. Pentru cei cu afecţiuni renale sau cu probeme ale pancreasului este indicat să nu mănânce mult deoarece pot face pancreatită acută. De reţinut este că produsele din carne de miel conţin lipide care favorizează apariţia bolilor cardiovasculare. Un factor important în echilibrarea mesei de Paşti sunt legumele.
Nu în ultimul rând mai adaugă dna doctor că până şi tradiţionalele ouă roşii pot afecta grav sănătatea dacă sunt consumate în exces, de aceea doctorul recomandă consumul de ouă proaspete, însă nu mai mult de patru. Cât despre dulciuri şi produsele de patiserie, acestea se consumă în cantităţi mici, după masă, la fel ca şi fructele. Şi pentru un Paşte fericit în totalitate şi lipsit de evenimente neplăcute, trebuie evitat şi consumul excesiv de alcool....
Comentarii
Nu există nici un comentariu.