Consiliul Județean Bihor a organizat luni, 5 aprilie, în sala de şedinţe, o dezbatere publică pe tema proiectului de buget al Județului Bihor și al instituțiilor subordonate pe anul 2021, la care au participat reprezentanţi ai patru ONG-uri şi doi consilieri judeţeni.

Bugetul CJ Bihor a fost postat în transparenţă decizională în data de 23 martie, urmând să fie aprobat vineri, 9 aprilie, într-o şedinţă extraordinară. Potrivit proiectului de buget, veniturile pentru acest an sunt estimate la 594.495.310 lei, mai mare cu 38% faţă de execuţia bugetară pe anul 2020. Din cele peste 594 milioane lei, cheltuielile pentru funcţionare reprezintă 298.692.596 lei, iar cheltuielile de dezvoltare, restul de 295.803.724 lei. În ceea ce priveşte cheltuielile de dezvoltare, vicepreşedintele CJ Bihor a anunţat că programele de investiții vor beneficia anul acesta de cea mai mare sumă alocată în ultimii ani, fiind cu 93% mai mare decât cea de anul trecut. Astfel, pentru dezvoltarea județului Bihor este alocată suma de 295.802.714 lei, față de 153.091.244 lei (execuţia bugetară din 2020). Sursele de venit pentru investiții sunt; venituri proprii (1.478.000 lei), împrumuturi bancare (34.474.125 lei), bugetul local (69.192.250 lei), PNDL (90.880.000 lei) și fonduri externe (99.778.339 lei). Programul de investiţii cuprinde proiectele vechi, moştenite din mandatul anterior (bazinele didactice, autogările din judeţ, Cabana Vadu Crişului, drumuri judeţene etc), dar şi lucrări noi, cum sunt platformele de colectare şi adăposturile pentru câini în patru oraşe, centuri ocolitoare pentru comune, staţii de transport sau proiecte la aeroport.

Pe de altă parte, au fost diminuate sumele alocate cultelor religioase, de la 2 milioane lei în 2020 la aproximativ 400.000 lei în 2021. La fel s-a procedat şi în cazul fundaţiilor. ONG-urile de tineret vor primi, în total, 50.000 lei, cele care activează în domeniul sanitar - 50.000 lei, iar restul fundaţiilor vor primi, în total, 100.000 lei.

La debaterea publică organizată luni după-amiază au participat reprezentanţii ai patru ONG-uri: Asociaţia Cătunul Verde, Colegiul Judeţean al Elevilor Bihor, Asociaţia de Responsabilizare şi Dezvoltare a Tineretului Oradea şi Asociaţia Studenţească Aquilla din Oradea, precum şi doi consilieri judeţeni - Mihai Toderici (PNL) şi Felix Cozma (PSD). „În anii anteriori, Consiliul Judeţean ne-a acordat atenţie, nouă, ONG-urilor”, a menţionat Georgeta Szabo, din partea Asociaţiei Cătunul Verde. Ea a precizat că, împreună cu alte ONG-uri bihorene, au transmis o adresă CJ Bihor prin care cereau includerea în bugetul pe acest an a finanţărilor pentru proiectele depuse de asociaţii şi fundaţii. „Avem nevoie de această finanţare. Este esenţială pentru noi”, a afirmat Georgeta Szabo. Vicepreşedintele CJ Călin Gal a menţionat că, în anii precedenţi, banii au fost alocaţi ONG-urilor fără criterii clare. „Am alocat în acest an 200.000 lei pentru ONG-uri: 50.000 lei pentru tineret, 50.000 lei în domeniul sanitar, iar 100.000 lei pentru alte activităţi. urmează, după aprobarea bugetului, să facem un regulament în care să stabilim criteriile în baza cărora vor fi alocate sumele de bani. Trebuie proiecte clare, solide. Ne-am bucura dacă ar fi cu atragere de fonduri europene, iar noi să venim doar cu cofinanţarea. Astfel, am putea ajuta mai multe ONG-uri”, a afirmat Gal, adăugând că, oricum, multe dintre tipurile de activităţi finanţate în anii precedenţi, cum ar fi cele culturale, nu se vor putea desfăşura din cauza pandemiei. Tot spre deosebire de anii anteriori, banii vor fi alocaţi direct de CJ nu de servicii subordonate. În plus, Gal a menţionat că banii au fost îndreptaţi, în acest an, cu precădere spre investiţii, spre dezvoltare, „în zone care pot aduce plus valoare”.

Preşedintele Consiliului Judeţean al Elevilor Bihor, Oliviu Codrean, a cerut sprijinul conducerii CJ Bihor pentru asigurarea transportului intrajudeţean pentru elevi la intervale orare accesibile pentru elevi. De asemenea, au cerut implicarea CJ în alocarea de fonduri pentru reabilitarea unităţilor de învăţământ din judeţ, precum şi pentru acordarea tuturor celor patru tipuri de burse (sociale, de studiu, de merit şi de performanţă) la nivelul tuturor unităţilor administrativ-teritoriale, unde este cazul. Reprezentanţii CJ au menţionat că atât alocările financiare pentru şcoli, cât şi bursele se fac prin Direcţia de Finanţe Publice, în baza solicitărilor transmise de Inspectoratul Şcolar Judeţean. Cât priveşte rutele speciale pentru elevi, vor funcţiona în continuare cele pentru care există deja licenţă, neputând fi scoase la licitaţie alte trasee intrajudeţene până la modificarea legislaţiei. „CJ nu poate să impună administraţiilor locale ce să facă cu banii. Ştiţi bine că, în zona rurală sunt uat-uri care au alocat fonduri pentru reabilitarea unor unităţi de învăţământ din localităţi unde mai sunt doi-trei elevi”, a menţionat vicepreşedintele Călin Gal. pe de altă parte, reprezentanţii ONG-urilor s-au oferit să sprijine administraţia judeţeană cu întocmirea regulamentului prin care va fi acordată finanţarea pentru proiecte. „Este important ca de aceste activităţi să beneficieze cât mai mulţi tineri, pentru că este nevoie de tineri în acest oraş (Oradea - n.r.)”, a menţionat Barabas Bernard Filip,  preţedintele Asociaţiei de Responsabilizare şi Dezvoltare a Tineretului Oradea.