Proiectul de Buget pentru 2022 la Consiliul Județean Bihor prevede o creștere de-a dreptul șocantă a investițiilor, de la puțin peste 200 de milioane de lei în 2021 la peste 574 milioane de lei (185,91%) în 2022. Grosul banilor, peste 316 milioane de lei (în 2021 au fost puțin peste 57 de milioane de lei) ar urma să vină din fonduri externe.  

Consiliul Județean Bihor își propune să aibă în 2022 venituri de aproape 882 de milioane de lei, după ce în 2021 execuția a fost de puțin peste 515 milioane.

„2021 a fost un an greu. Unul cu reorganizarea instituției, pandemie dar și începerea unui număr mare de proiecte. În anul care a început, ne propunem să avem venituri de 881.715.661 milioane de lei, adică o creștere de 71,19%. Vorbim aici despre atragerea a peste 316 milioane de lei, fonduri europene și 85 de milioane prin PNDL. În 2021 am avut un buget împărțit, 50% pentru funcționarea aparatului propriu, 50% pentru investiții. În 2022 ne propunem un buget de 65% axat pe dezvoltare și 35% funcționarea aparatului propriu. Creșterea mare prevăzută în bugetul din acest an este bazată pe atragerea unor sume importante de bani prin PNRR”, a spus vicepreședintele Consiliului Județean Bihor, Călin Gal.

Conform situației prezentate de CJ Bihor, cheltuielile de funcționare a aparatului propriu vor crește de la 276 la 307 milioane de lei. Cheltuielile de personal (aparat propriu, DGASPC, instituții de cultură din subordine) cresc cu 8%, de la aproape 140 de milioane la 150 de milioane de lei (creșterea salariilor decise la nivel național etc).

Bugetul de dezvoltare în anul 2022 este de puțin peste 574 de milioane de lei. Cei mai mulți bani ar trebui să vină din fonduri externe (peste 316 milioane de lei). Din PNDL se mizează pe aproximativ 85 de milioane de lei, din bugetul local (excedent) 164 de milioane de lei, din împrumut bancar puțin peste 5,17 milioane și din venituri proprii, aproape 3,2 milioane de lei.

 

Transporturile și infrastructura iau grosul

Despre investiții a vorbit președintele Consiliului Județean, Ilie Bolojan, care a subliniat că majoritatea banilor se vor duce în infrastructură.

„În prezent sunt nu mai puțin de 30 de proiecte în lucru. Două centuri în jurul orașelor Aleșd și Beiuș, centurile din Zona metropolitană, Sânmartin, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei, Biharea, Paleu, toate finanțate din fonduri europene, iar unele împreună cu Compania Națională de Investiții. În ceea ce privește drumul expres Oradea-Arad, un proiect de 1,4 miliarde de euro, ne propunem să finalizăm în acest an proiectul tehnic, apoi să obținem toate avizele iar până la sfârșitul anului să demarăm licitațiile pentru găsirea unui constructor astfel ca anul viitor să începem lucrările. În ceea ce privește Centrul Cultural, un obiectiv de aproximativ 15 milioane de euro, vrem să finalizăm anul acesta proiectul tehnic. Ne propunem să găsim finanțare prin Programul Transfrontalier România-Ungaria. Licitația pentru reabilitarea vechii Policlinici și transformarea ei în sediu CJ Bihor este în fază avansată. În februarie se va semna contractul de execuție apoi vom da ordinul de începere a lucrărilor. Aici vor fi cheltuiți, din fonduri europene, 6 milioane de euro. Sperăm ca lucrările să fie finalizate în 2024. Un alt plan important în acest an este să facem operațională compania aeriană locală. Ne propunem să închiriem aeronave și să ne ocupăm de vânzarea biletelor și de carburant. Vrem ca ea să fie operațională până la sfârșitul acestui an”, a spus Ilie Bolojan care a mai adăugat că proiectele pentru Aeroportul Oradea (cel de securitate și de extindere a pistei) sunt în faza de licitație. Despre cel de-al treilea proiect de la Aeroport, cel al terminalului cargo, președintele CJ Bihor a spus că în primăvară vor începe lucrările astfel ca în 2 ani să devină operațional. Cele 4 parcuri industriale din județ sunt în diferite faze de implementare. Se dorește ca în 2023 să demareze primele licitații, iar în 2024 să înceapă construirea halelor. Se lucrează și la platformele pentru deșeuri mari.

„Anul acesta sper să finalizăm drumul Stâna de Vale - Remeți, Cabana Vadu Crișului, podurile și podețele aflate în diferite stadii de execuție (în zona Tinca, Vârciorog, Mădăras). În primăvară vor începe lucrările și la Parcul Tehnologic și Științific de la Universitatea din Oradea, cu finalizare în primăvara lui 2023. În ceea ce privește inelul metropolitan, el este la faza studiului de fezabilitate. Aici vrem să atragem 40 de milioane de euro pe programul Anghel Saligny (PNDL-n.r.)”, a mai spus Ilie Bolojan.

Conform aceleiași surse, ședința Consiliului Județean pentru aprobarea bugetului ar putea avea loc pe 8 februarie.