Bugetare participativă - Proiectele mai pot fi votate până în 27 noiembrie
Orădenii care doresc să-și aducă contribuția la alegerea unui proiect pe bugetare participativă pe care îl consideră valoros pentru orașul lor sau pentru zona în care locuiesc o mai pot face până în data de 27 noiembrie, când se încheie etapa de vot online.
„Vrei să contribui la schimbarea înfățișării cartierului tău sau la îmbunătățirea condițiilor din zona în care locuiești? Intră pe https://activ.oradea.ro/login și votează proiectul preferat”, este îndemnul adresat orădenilor de către municipalitate.
Făcând referire la cel mai inedit și actual proiect realizat în cadrul programului de bugetare participativă, pictura murală realizată de-a lungul parcării din apropierea Parcului Brătianu, viceprimarul Antonia Nica a invitat orădenii să voteze proiectele din această ediție, deoarece acestea pot aduce plusvaloare zonelor în care locuim.
„Oradea a spart gheața în materie de pictură murală destinată zonelor și pereților pretabili pentru această acțiune. Acest lucru a fost posibil printr-un proiect de bugetare participativă. Colorarea zidului din beton ce se află pe lungimea noii parcări din zona parcului Brătianu va aduce pentru trecătorii din zonă, în mod special pentru copiii și sportivii care merg în parc, măcar pentru o clipă, zâmbetul pe buze, generat de veselia culorii și elementelor ce vor fi pictate pe acesta. Următorul proiect participativ ce vizează pictura murală se va pune în practică pe zidul din parcarea de pe strada Tudor Vladimirescu”, a precizat viceprimarul Antonia Nica.
Toate cele 41 de proiecte validate în cadrul noii sesiuni a programului de bugetare participativă derulat de Primăria Oradea vizează domenii de interes pentru locuitori, precum amenajare spații publice, infrastructură culturală, infrastructură socială, digitalizare, mobilitate și siguranța circulației etc.
Câteva exemple de proiecte propuse sunt: pictură murală care să aducă un plus de culoare zonelor gri ale orașului; jocuri inteligente „outdoor”, prin care tinerii să înțeleagă aplicabilitatea unor concepte matematice, fizice etc; coduri QR pe statui, cu ajutorul cărora vizitatorii să afle informații despre personalitățile reprezentate; copac solar inteligent destinat încărcării telefoanelor mobile; parc muzical pentru copii și multe altele.
Votarea se face în două etape: online, prin intermediul platformei activ.oradea.ro și la întâlnirile organizate în cartiere și companii din Oradea.
Pentru a vota online, cetățenii trebuie să se înregistreze pe platformă sau să se autentifice cu contul de facebook. O persoană poate vota atât online, cât și la întâlnirile organizate în cartiere, de fiecare dată un singur proiect.
Bugetul total al programului este de 1.500.000 lei, fiecare proiect putând să obțină o finanțare de la bugetul local de maximum 100.000 de lei, inclusiv TVA. Selecția proiectelor se va face în funcție de numărul de voturi obținute prin platforma online și la întâlnirile publice, până la epuizarea sumei.
Selecția finală a proiectelor se va realiza după dezbaterea în cadrul întâlnirilor publice cu cetățenii din cartierele orașului și va fi realizată prin cumularea voturilor online și a voturilor exprimate în cadrul acestor întâlniri. Astfel, proiectele vor fi ierarhizate în funcție de numărul de voturi.
De la debutul programului de bugetare participativă și până în prezent, în cele trei sesiuni, respectiv 2017, 2018 și 2022, un număr de 37 de proiecte propuse de către orădeni au fost selectate pentru a primi finanțare de la bugetul local.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.