Bugetul pe anul 2020 a judeţului Bihor va fi mult mai mic decât cel din anul precedent, motiv pentru care vicepreşedintele Traian Bodea a anunţat că ar putea să urmeze o restructurare a aparatului propriu al Consiliului Judeţean şi a instituţiilor din subordine, astfel încât să scadă cheltuielile de funcţionare.

În prima conferinţă de presă organizată în acest an de Consiliul Judeţean Bihor, vicepreşedintele Traian Bodea, care are în subordine departamentul Economic, a anunţat că sumele alocate judeţului prin bugetul naţional „nu sunt încurajatoare”. El estimează că, în comparaţie cu bugetul anului 2019, cel din 2020 va fi cu peste 60 milioane lei mai mic. Astfel, la echilibrare din sume oprovenite din TVA, CJ Bihor va primi 67,03 milioane lei, faţă de 169 milioane lei anul trecut, ceea ce înseamnă o scădere cu aproximativ 102 milioane lei. Creşteri sunt înregistrate, potrivit lui Traian Bodea, la DGASPC şi la instituţiile de cultură, unde sunt alocate câte 20 milioane lei în plus faţă de anul precedent.

„La cum arată bugetul pe care va trebui în perioada următoare să-l aprobăm, cred că vom avea un minus de circa 60 de milioane de lei în anul bugetar 2020”, a afirmat vicepreşedintele CJ Bihor. El precizează că situaţia este similară şi în celelalte judeţe şi speră că Guvernul va veni cu o rectificare de buget în cursul acestui an pentru a susţine administraţiile judeţene. Bodea susţine că din banii alocaţi în prezent se acoperă cheltuielile de funcţionare doar pentru primele 6-8 luni atât pentru DGASPC, cât şi pentru instituţiile de cultură.

„În această situaţie vom fi obligaţi să recurgem la ceea ce spun eu de doi ani: o reorganizarea Consiliului Judeţean şi a instituţiilor subordonate. Vrând-nevrând, se pare că bugetul naţional va trebui să fie mult mai bine eficientizat pe viitor şi va trebui şi noi, CJ, să vedem ce putem să reducem la cheltuieli. Diferenţa este foarte mare, nu o vom putea acoperi nici prin tăierile pe care le vom opera, dar vom lucra la o modificare de structură”, susţine vicepreşedintele CJ.

El a dat câteva exemple: unirea sau desfiinţarea DSC (Direcţia Social Comunitară - n.r.) şi DDIP (Direcţia de Dezvoltare şi Implementare Proiecte - n.r.), care au aceeaşi activitate; Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale ar putea fi dus la Şcoala de Arte „Francisc Hubic”; revistele Familia şi Várad ar putea funcţiona în cadrul Bibliotecii judeţene. De asemenea, trebuie luată o decizie şi cu privire la activitatea Agenţiei de Management al Destinaţiei Bihor, a Centrului Naţional de Informare şi Promovare Turistică, respectiv a Fundaţiei Euroregiunea Bihor-Hajdu Bihar.

„Prin aceste fuziuni sau desfiinţări vom încerca să eficientizăm cheltuielile pentru anul 2020. Şi la aparatul propriu ar trebui lucrat. În ultimii 20 de ani fiecare conducere a pus şi nimeni nu a tăiat (din organigramă – n.r.). Fiecare a pus un servicu sau un birou în plus şi am ajuns să avem o instituţie destul de stufoasă. Avem şi oameni care nu sunt eficienţi – o parte moşteniţi, o parte aduşi de noi, dar care ne-au înşelat aşteptările. Din păcate, nu e simplu să modifici, dar e necesar”, a precizat Traian Bodea. Potrivit acestuia, aparatul propriu al CJ ar putea să funcţioneze în condiţii bune şi dacă personalul ar scădea cu 20%. „Pe partea de servicii sociale, România ar trebui să cunoască o reformă. La fel în cazul instituţiilor de cultură. Acum toate sunt la CJ şi împovărează bugetul”, a mai menţionat Bodea. O altă soluţie pentru diminuarea cheltuielilor ar fi trecerea Centrului medico-social de la Nucet în subordinea Spitalului de Psihiatrie din aceeaşi localitate, lucru care s-ar putea realiza numai prin modificarea legislaţiei.

„România nu mai poate funcţiona în continuare în forma din ultimii 10-15 ani. Ceea ce nu este eficient trebuie tăiat”, a mai declarat Bodea. În privinţa investiţiilor, vicepreşedintele CJ susţine că acestea vor rămâne o prioritate în 2020, de la acest capitol nedorindu-se să se taie fondurile. „Ne ajută şi excedentul de 52 milioane lei, pe care îl vom folosi pentru investiţii”, a afirmat Bodea. El susţine că a discutat cu preşedintele CJ Bihor, Pasztor Sandor, despre măsurile care se impun, iar acesta „a zis că trebuie restructurare, reformă, eficientizare”. Traian Bodea estimează că bugetul va fi supus aprobării cel mai probabil în luna martie.