Programul funeraliilor Majestăţii sale Regele Mihai I încep astăzi la ora 10.25, cu un scurt serviciu religios care va fi oficiat în Sala Tronului de la Palatul Regal.

 

După o scurta ceremonie religioasă şi militară în Piaţa Palatului Regal, care va începe la ora 11.00, sicriul cu corpul neînsufleţit al Regelui Mihai va fi urcat pe un afet de tun şi va parcurge traseul până la Catedrala Patriarhală. Procesiunea se va face pe jos, iar afetul de tun va fi tras, în semn de omagiu, de un vehicul militar operaţional. De asemenea, după slujba de înmormântare de la Catedrala Patriarhală (publicul şi presa nu vor avea acces în catedrală, ci doar reprezentanţii Familiilor Regale, reprezentanţii Ambasadelor şi ai statelor), sicriul cu corpul neînsufleţit al Regelui Mihai va fi urcat într-o maşină mortuară, iar cortegiul funebru se va deplasa spre Gara Regală Băneasa.

În această zi istorică de 16 decembrie, „16 cai din cadrul Detaşamentului de Cavalerie al Jandarmeriei Capitalei, care păstrează în gena lor sângele nobil al unor rase apreciate - Nonius şi Calul Românesc de Sport - vor însoţi cortegiul funerar al Regelui Mihai I pe traseul Arcul de Triumf - Gara Regală Băneasa, unde se va desfăşura un ceremonial militar cu participarea Gărzii de Onoare și a Muzicii Militare Reprezentative a Jandarmeriei Române”, se arată într-un comunicat de presă al instituţiei.

Sicriul cu corpul neînsufleţit al Majestăţii Sale va fi transportat, apoi, de la Bucureşti la Curtea de Argeş cu Trenul Regal, în care va călători familia regală şi participanţii la funeralii.

Trenul Regal va ajunge la ora 17.30 în gara din Curtea de Argeş, unde prezenţa presei şi a publicului va fi permisă. Cortegiul funerar se va deplasa apoi de la gară la Catedrala Arhiepiscopală şi Regală.

La ora 17.50 va avea loc slujba de îngropare a Regelui în Catedrala Mănăstirii Curtea de Argeş. La ora 18.20, sicriul va fi purtat într-o procesiune pe jos către Noua Catedrală Arhiepiscopală şi Regală, unde va avea loc ceremonia religioasă a îngropării, la ora 18.40.

Patriarhia Română a anunţat că, în cadrul ceremoniilor religioase oficiate cu prilejul înmormântării Regelui Mihai I al României vor exista trei momente în care vor fi trase clopotele catedralelor, mănăstirilor şi bisericilor din întreaga ţară:

Miercuri, 13 decembrie, ora 11.00, la sosirea sicriului cu trupul neînsufleţit al Regelui Mihai I pe Aeroportul Internaţional Henri Coandă;

Sâmbătă, 16 decembrie, ora 12.30, la începutul slujbei de prohodire (înmormântare) din interiorul Catedralei Patriarhale;

Sâmbătă, 16 decembrie, ora 18.30, la începutul ceremoniei religioase de îngropare în Noua Catedrală Arhiepiscopală şi Regală din Curtea de Argeş.

 

Un tren-muzeu

Trenul Regal al României este o garnitură de tren cu încărcătură istorică, destinată deplasărilor Familiei Regale a României și invitaților ei români și străini. Trenul a fost comandat de Regele Ferdinand I al României în anul 1926 la uzinele Ernesto Breda Construzioni Meccaniche din Milano. Garnitura a fost livrată în 1928, la un an după moartea Regelui Ferdinand; până în 1947 a fost folosit constant de către următorii membrii ai Familiei Regale: Regina Maria, Regele Carol al II-lea, Regina mamă Elena, Regele Mihai I al României. În prezent este folosit de către Principesa Margareta, custodele Coroanei române.