Judeţul Bihor a rămas fără buget pe anul 2018. Şedinţa extraordinară a Consiliului Judeţean, convocată pentru ieri, la ora 11.00, nu s-a putut desfăşura, liberalii absentând, din nou, în grup. Conducerea judeţului a anunţat că următoarea şedinţă va fi convocată în luna martie, când speră că aleşii PNL vor reveni la sentimente mai bune. Până atunci, trebuie să găsească soluţii pentru plata salariilor.

Confruntându-se cu absenţa tuturor consilierilor PNL de la şedinţa ordinară a CJ Bihor de joi, 15 februarie, conducerea judeţului a convocat o şedinţă extraordinară pentru ieri, ora 11.00, pentru a putea fi votat bugetul pe 2018. Nici de această dată, însă, liberalii nu s-au prezentat, astfel că, nefiind cvorum, şedinţa nu s-a ţinut. Preşedintele CJ Bihor, Pasztor Sandor, a anunţat că următoarea şedinţă va fi convocată în luna martie. „A mai fost o perioadă asemănătoare şi anul trecut”, a menţionat Pasztor, după şedinţă, făcând referire la seria de opt şedinţe ordinare şi extraordinare convocate în perioada 13 septembrie - 4 octombrie, când grupul PNL fie a refuzat să voteze ordinea de zi, fie nu s-a prezentat la şedinţe. Atunci, efectul a fost depunerea cu întârziere a unui document necesar pentru aprobarea finanţării pentru proiectul strategic pe sănătate al judeţului. De această dată, afectat este bugetul judeţului, care, potrivit legii, trebuia votat în 45 de zile de la publicarea bugetului de stat în Monitorul Oficial. Şi atunci, şi acum, pe ordinea de zi figura validarea mandatului social-democratului Adrian Szatmari în locul Anei Maria Tiron (exclusă anul trecut din PSD şi implicit din CJ - n. red.). Astfel, alianţa PSD-UDMR-ALDE nu reuşeşte să asigure cvorumul necesar desfăşurării şedinţelor.

„100% intervine şi faptul că există o hotărâre judecătorească privind obligativitatea validării următorului consilier judeţean, dar şi anunţul făcut de preşedintele PSD că va fi depusă plângere penală împotriva consilierilor PNL. Este posibil ca aceasta să fie o modalitate de a trage de timp, dar cred că, până la urmă, tot acolo se va ajunge: să fim 18 consilieri ai puterii şi să meargă lucrările Consiliului Judeţean mai departe”, a declarat Pasztor Sandor. El a adăugat că şedinţa extraordinară a fost convocată pentru luni, deoarece expira termenul de 45 de zile în care trebuia votat bugetul. „Revin cu precizarea că grupul PNL a prezentat zero intervenţii sau propuneri de modificare a bugetului. Am sperat că măcar în această ultimă zi vom putea vota bugetul”, susţine preşedintele CJ Bihor. În privinţa salariilor angajaţilor, Pasztor Sandor a menţionat că „există o prevedere a legii în care este foarte clar stipulat că, dacă bugetul nu e votat în termen de 45 de zile, salariile pot fi plătite din veniturile din surse proprii ale Consiliului Judeţean. Încercăm să identificăm soluţii prin care să asigurăm salariile pe luna martie ale personalului CJ”.

Motivele opoziţiei

Reamintim că liberalii au anunţat joi, cu o jumătate de oră înainte de şedinţa ordinară a CJ Bihor, că nu au de gând să se prezinte, deoarece nu au primit bugetul decât cu o zi înainte, iar administraţia judeţeană nu ţine cont de propunerile pe care le-a făcut PNL. În plus, ei au propus o formulă clară de repartizare către primării a banilor aflaţi la dispoziţia CJ, proporţional cu numărul de primari ai fiecărui partid. Liberalii au acuzat, totodată, alianţa PSD-UDMR-ALDE că au alocat 750.000 euro, cu dedicaţie, pentru ONG-uri apropiate de aceste partide, dar şi faptul că bugetele instituţiilor din subordinea CJ au fost repartizate discreţionar, iar bugetul pentru investiţii este mai mic decât cel previzionat pentru anul 2017.