Direcția Tehnică din cadrul Primăriei Oradea și-a prezentat raportul de activitate pe 2017, menţionând că, anul trecut, municipalitatea a pus la dispoziţia orădenilor 1.784 locuri de parcare. De asemenea, au fost plombate aproximativ 151 de străzi şi au fost executate lucrări de reparaţii pe aproximativ 162 de străzi nemodernizate.  

 

Viceprimarul Florin Birta a menţionat că, la finalul anului 2017, în municipiul Oradea, dintr-un număr de 919 străzi (în lungime totală de cca 445,2 km) sunt modernizate integral sau pe tronsoane 632 străzi (cca. 323,2 km), iar 287 străzi (cca. 122 km) sunt nemodernizate sau nu sunt modernizate pe întreaga lungime a străzii.

 „În ceea ce privește parcările din municipiu, numărul total de locuri de parcare puse la dispoziţia utilizatorilor în anul 2017 a fost de 1.784. Astfel, la cele 1.569 locuri amenajate/reamenajate în cadrul lucrărilor de siguranță circulației se adaugă cele 215 locuri noi realizate în cadrul unor obiective de investiții”, a declarat viceprimarul.

Şeful Direcției Tehnice, Mircea Ghitea, a menţionat că numărul de străzi din municipiu crește în fiecare an, „pentru că apar noi zone de locuințe, propuse de noii investitori”, astfel că, în prezent, doar 60% dintre străzi sunt modernizate. Ghitea a mai precizat că numărul de avize de execuție lucrări eliberate de Direcția Tehnică a crescut foarte mult în anul 2017, find aproape dublu față de anul 2012, respectiv 1981 avize/acorduri eliberate în 2017 față de 1009 eliberate în anul 2012. În ceea ce privește lucrările de investiții finalizate în anul 2017, printre acestea se regăsesc modernizarea străzilor Liliacului, Fluturilor, George Washington; Ciocârliei, Daliei, dar şi a drumului de legătură între strada Matei Basarab şi malul Peţei, amenajarea accesului la Aquapark, amenajarea trotuarului de pe str. Republicii, reabilitarea str. Ștefan Odobleja şi a str. Gabor Jozsef. Totodată, s-au amenajat accese auto și spaţii de parcare în zona situată între strada Atelierelor și Aleea Salca, respectiv 75 de locuri de parcare amenajate, şi au fost montate 40 de incinte metalice noi pentru colectarea deşeurilor menajere. Tot în 2017 RER Ecologic a amenajat un punct de colectare separată a deşeurilor pe strada Thurzo Sandor. Pe de altă parte, în 2017 au fost demarate câteva lucrări de investiţii care vor fi finalizate în acest an, printre care: reabilitarea str. Barcăului; drum de acces pe relația strada Barcăului – strada Oneștilor – strada Simion Bărnuțiu; reabilitarea str. George Emil Palade; amenajarea străzii Vasile Alecsandri; construirea Podului Centenarului; modernizarea str. Petre Țuțea; străzi, drumuri, alei rutiere și spații de parcare în cartierul Ceyrat; amenajare accese auto și spații de parcare în  zona situată între străzile B-dul Dacia – Constantin Brâncuși – Costache Negruzzi – Doinei; amenajarea Parcului Sportiv Salca III.

Pentru anul 2018, Direcţia Tehnică a propus pentru finanţare de la bugetul local elaborarea de proiecte și execuția lucrărilor aferente unor noi obiective de investiții, printre care: realizarea drumului de legătură între str. Suişului și Calea Bihorului; reabilitarea Căii Bihorului - tronson cuprins între Pod T. Neş – intersecția drum de legătură între str. Suișului şi Calea Bihorului; modernizarea străzilor Lăcrămioarelor, Caraiman, Martin Andersen Nexo (tronson cuprins între str. C. Porumbescu - Pod T. Neş) şi Coriolan Hora; amenajarea unui drum în zona intersecției calea ferată (între stațiile Episcopia Bihor - Oradea Vest) - str. Uzinelor - str. Podului; pod peste Pârâul Peța între Calea Armatei Române - str. Universității; amenajare intersecție prin pasaj denivelat între drumul de centură al municipiului Oradea și str. Universității; drumuri colectoare și pasaj pentru Centrul de Transport Intermodal etc.