Agenţia de Dezvoltare Locală Oradea a încheiat anul 2021 deţinând şase titluri de parc industrial - patru în Oradea şi două în judeţ (la Tileagd şi Săcueni), în lucru fiind şi documentaţia pentru Parcul Industrial din Tămăşeu. Totodată, se fac demersuri pentru alte patru parcuri - în Aleşd, Beiuş, Ştei şi Marghita.

„La finele anului 2021, Agenția de Dezvoltare Locală Oradea SA deține șase titluri de parc industrial, pentru cele patru amplasamente situate în Oradea: pe Calea Borșului (136,32 ha) - Parcul Industrial Eurobusiness Oradea I; pe strada Ogorului (80,19 ha) - Parcul Industrial Eurobusiness Oradea II; pe strada Uzinelor - Parcul Industrial Eurobusiness Oradea III (17,8 ha); pe  strada Corneliu Baba - Parcul Industrial Eurobusiness Oradea IV (6,5 ha), respectiv două amplasamente situate în județul Bihor: Parcul Industrial Săcueni (5,03 ha) și Parcul Industrial Tileagd (9,22 ha)”, a anunţat Alina Silaghi, directorul general al ADLO.

Valoarea totală a investițiilor atrase în parcurile industriale în anul 2021 este de 29.874.000 euro, urmând a se ajunge la un număr total de 9.400 de locuri de muncă până în anul 2024. Potrivit Alinei Silaghi, cea mai mare investiţie atrasă prin negociere directă în anul 2021 în parcurile industriale din Oradea are o valoare totală de 14 milioane de euro, aceasta urmând a genera un număr de 20 de locuri de muncă. Investiția constă în construirea unei hale de depozitare produse alimentare la temperatură controlată va fi realizată pe o suprafață de 21.540 mp în Parcul Industrial Eurobusiness II Oradea.

Gradul de ocupare al parcelelor este aproape complet la parcul I şi III, II - 68%, iar la Tileagd - 10%. În Parcul Industrial IV din Oradea şi în cel din Săcueni gradul de ocupare este de 0%, dar urmează să fie organizate licitaţii. În Oradea, în primele trei parcuri industriale sunt localizate 110 companii. În judeţ, se află în lucru Parcul Industrial din Tămăşeu, şi se fac demersuri pentru alte patru parcuri industriale: în Beiuş (14,5 ha), Aleşd (8,5 ha), Ştei (13,6 ha) şi Marghita (9,6 ha).

„Veniturile directe încasate de municipiul Oradea în anul 2021 din parcurile industriale sunt de 20 milioane de lei, provenind din vânzarea de terenuri, taxă de autorizaţie, venituri din cota defalcată pe IVG şi veniturile din impozite pe clădiri şi terenuri”, a menţionat directorul general al ADLO.

Pe de altă parte, anul trecut ADLO a demarat construirea a trei blocuri de locuinţe de serviciu a câte 65 de apartamente (garsoniere) fiecare, care vor fi închiriate companiilor din parcurile industriale orădene. Acestea se vor construi pe strada O. Densusianu. La sfârşitul acestui an ar urma să fie dat în folosinţă primul bloc.

Totodată, începand din luna iulie a anului 2021, Agenția de Dezvoltare Locală Oradea a preluat, pentru o perioada de 5 ani, serviciul de iluminat public din municipiu.  De asemenea, ADLO s-a implicat în proiectul privind construcţia terminalului cargo de la Aeroportul Oradea, dar şi în proiectul de construire a Parcului Ştiinţific şi Tehnologic Bihor.